Останнім часом в ході краєзнавчих пошуків все частіше трапляються нові і невідомі факти, які доповнюють картину минулого дедалі цікавішими фарбами. На великому просторі Одещини її мальовничі села, особливо невеликі, на жаль не мають навіть обґрунтованих дат свого заснування.

І ось своє нове літочислення спробує розпочати одне з таких сіл під назвою Паліївка, що омивається водами Хаджибейського лиману. Населений пункт знаходиться у Біляївському районі та відноситься до Вигодянської сільської ради.

На сайті Верховної Ради України в обліковій картці с. Паліївка Одеської області вказано рік заснування  – 1861-й. У процесі дослідницької роботи громадської організації «Краєвєд» та інтернет-спільноти громадянської ініціативи «Жителі села Вигода» з’ясувалося, що це не так. В результаті опрацювання безлічі картографічних джерел та наукових досліджень присвячених історії південного регіону України, було виявлено, що перша відома письмова згадка хутора під назвою «Паліовы» (мовою оригіналу) зустрічається на «Спеціальній мапі Західної частини Російської Імперії…» за 1832 рік.

Зазначимо, що з опрацьованих джерел, які датовані раніше 1832 року, згадки про будь-який населений пункт на місці теперішнього села Паліївка поки не виявлено.

Чому це село назване саме так, на сьогоднішній день невідомо, проте є той факт, що на місці сучасного населеного пункту, починаючи з 1791 року, військовим  інженером Францем Де-Воланом (1752-1818) при описі місцевості біля Хаджибейського лиману згадується балка Палі, а її височини, що обрамляли долину складалися суцільно з будівельного каменю та було кілька колодязів з досить смачною водою. Ймовірно за все від назви балки Палі, де в майбутньому утворилося село, і походить його назва. На користь цього припущення виступають і «Списки поселень Херсонської губернії за повітовими алфавітами 1856 року», в яких село мало назву «Палиева Балка» (мовою оригіналу) та налічувало на той час 15 дворів. А у 1898 році згідно даним губернського статистичного комітету у ньому вже було 69 дворів, де мешкало 427 жителів, та навіть працювало дві лавки. Пізніше назва села трансформувалась у сучасну Паліївку.

 

Паліївська балка з видом на село. 30 квітня 2018 р. Фото: Є. Волосєвич

Члени ГО «Краєвєд» та учасники інтернет-спільноти громадянської ініціативи «Жителі села Вигода», згідно з нововиявленими фактами прийшли до висновку, що слід переглянути рік заснування села Паліївка з 1861-го, як застарілий і той, який не відповідає дійсності, і змінити його на 1832 рік – першу відому згадку населеного пункту.

Керуючись законним правом на звернення громадських організацій та вносити в органи місцевого самоврядування пропозиції, реалізовуючи право громадян на участь в місцевому самоврядуванні, з метою культурного та соціального розвитку громади, на адресу Вигодянської сільської ради направлено колективне звернення «Про призначення року заснування і дати святкування Дня села Паліївка».

Відкриваючи історію Одеського краю, пошуки літочислення інших населених пунктів тривають і надалі. Задля майбутнього пізнаємо невідоме і цікаве, із забутих сторінок минулого складаємо наше суспільне життя.

Є. Забіянов, Є. Волосєвич, В. Савчук,

ГО «Краєвєд», інтернет-спільнота «Жителі села Вигода»

Залишити відповідь