Високий рівень захворюваності на ВГА в Україні пов’язаний з незадовільним санітарним станом населених пунктів, каналізаційних очисних споруд, порушенням санітарних вимог на підприємствах торгівлі, громадського харчування і в навчальних закладах, а також з інтенсифікацією забруднення довкілля й екологічною незахищеністю ґрунтових вод, якими користується основна маса сільського населення, відсутністю належного щеплення. Поширенню хвороби сприяють перенаселеність, недотримання правил гігієни та антисанітарні умови.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально – оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою.

Актуальність вірусного гепатиту А (ВГА) визначається повсюдним його поширенням (особливо серед працездатного населення), відсутністю чіткої тенденції до зниження захворюваності, доступних засобів експрес-діагностики і специфічної профілактики, можливим розвитком ускладнень і небажаних наслідків, значними соціально-економічними витратами.

Природна сприйнятність людини висока. Захворювання реєструється у вигляді поодиноких випадків або епідемій. В Україні підвищення рівня захворюваності спостерігається в літньо-осінній період. Дуже високою є передача вірусу всередині сім’ї.

Вірус стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 40 0С – кількох місяців, за температури 1000С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та дезінфекційних засобів.

Після перенесеного захворювання формується стійкий довічний імунітет.

Джерелом інфекції є хвора людина. Виділення вірусу відбувається з випорожненнями. За 2 тижні до появи жовтяниці вірус починає виділятися у навколишнє середовище. Передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотриманням  правил особистої гігієни. Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани. Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 2 – 4 тижні.

У більшості випадків, хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтінням шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

  • –Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду знезнайомих джерел водопостачання.
  • –Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промитипитною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
  • –При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати зсобою запас питної води (краще бутильовану).
  • –Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов’язково мити руки змилом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідуваннятуалету.

   При появі перших ознак захворювання не займайтеся самолікуванням, терміново звертайтеся до лікаря.