Порядок надання послуг з тимчасового розміщення в готелях, пансіонатах, санаторіях, будинках відпочинку, туристичних базах, будинках реабілітації, хостелах регламентується Правилами користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затверджених Наказом Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 №19, а також ДСТУ 4269:2003 і ДСТУ 4268:2003.

Про це повідомляють у ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області.

Так, в готелі споживачу зобов’язані надати необхідну, достовірну, доступну та своєчасну інформацію про готельні послуги. Інформація доводиться до відома споживача у доступній наочній формі і розміщується у приміщенні, що призначене для оформлення розміщення споживача, у зручному для огляду місці та повинна включати таке:

  • зазначення нормативних документів, вимогам яких повинні відповідати готельні послуги;
  • свідоцтво про присвоєння готелю відповідної категорії (якщо вона присвоєна)
  • ціну номера (місця в номері);
  • перелік основних послуг, що входять у ціну номера (місця в номері);
  • перелік і ціну додаткових послуг, що надаються за окрему плату;
  • відомості про форму та порядок оплати послуг;
  • перелік категорій осіб, що мають право на отримання пільг, а також перелік пільг, що надаються при наданні послуг у відповідності до законодавства;
  • відомості про роботу закладів громадського харчування, торгівлі, зв’язку, побутового обслуговування та інших, що розташовані в готелі. У разі їх відсутності – дані про
  • місцезнаходження та режим роботи найближчих до готелю підприємств харчування, зв’язку та побутового обслуговування;
  • відомості про органи, що здійснюють захист прав споживачів.

Водночас, матеріально-технічне забезпечення готелю, перелік та якість послуг, які надаються споживачу, повинні відповідати вимогам присвоєної готелю категорії.

Зокрема, площа житлової кімнати повинна бути не менше 8 м².

У житлових кімнатах повинні бути меблі (ліжко, тумбочка, стіл, стілець, шафа або ніша для одягу), інвентар (килимок біля ліжка, дзеркало), постільні речі (матрац, дві подушки, наволоки, ковдра, покривало на ліжко, простирадло, підковдра – за кількістю проживаючих), рушники (не менше двох на одного туриста), світильники та відповідний інвентар (попільничка, ключ комбінований для відкривання пляшок, набір посуду для питної води).

У санвузлі повинні бути дзеркало над умивальником з освітленням, поличка для туалетних речей, тримач для рушників, гачки для одягу, туалетне мило.

Наразі Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області згідно з розпорядженням голови Одеської обласної державної адміністрації від 05.04.2019 № 492/А-2019 «Про підготовку та організацію в області туристично – курортного сезону у 2019 році» здійснюється обстеження закладів, що надають послуги з тимчасового розміщення на території Болградського, Татарбунарського, Кілійського та Ізмаїльського районів Одеської області.

Нагадуємо споживачам туристичних послуг, у разі порушення Ваших прав, у тому числі при отримані послуг з тимчасового розміщення, Ви маєте можливість звернутися зі скаргою до Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області за адресою м. Одеса, вул. 7-а Пересипська, 6, тел./ факс (048) 716-13-01.