До 5 грудня МОН проведе низку публічних обговорень у 6 регіонах країни, де спільно з батьками, освітянами та управлінцями визначатиме, якою буде реформа дошкільної освіти в Україні. В Одесі консультація відбудеться 27 листопада за участю представників Одеської, Херсонської та Миколаївської областей.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України. Окрім освітян, до заходу можуть приєднатись усі охочі.

Під час зустрічей усі учасники зможуть розповісти про найактуальніші проблеми та запропонувати шляхи їх вирішення. Перша публічна консультація відбулась у Києві, 18 листопада, за участі заступника Міністра освіти і науки Любомири Мандзій.

«Під час консультацій ми хочемо почути від управлінців, батьків та вихователів, якою вони бачать сучасну дошкільну освіту, як нам урізноманітнити форми цієї освіти, які документи потрібно напрацювати, а які – змінити. Крім того, ми маємо намір вивести нову формулу фінансування дошкільної освіти. Ще одне важливе завдання – до кінця 2020 року надати доступ українським дошкільнятам до сотні нових садочків. Зараз області подають перелік пріоритетних для них закладів, а ми зі свого боку робимо аналіз отриманої інформації», – зазначила Любомира Мандзій.

Далі учасники обговорили наявний стан справ у дошкіллі, а також мали можливість докладніше дізнатися про плани Міністерства. Серед них – втілення принципу «гроші ходять за дитиною» у дошкільні заклади, критерії, за якими оцінюватиметься освітня інфраструктура на місцях, підготовка фахівців-дошкільників тощо.

Загальний графік проведення консультацій такий:

20 листопада – м. Харків (участь Харківської, Донецької та Луганської областей)

21 листопада – м. Дніпро (участь Дніпропетровської, Полтавської та Кіровоградської областей)

27 листопада – м. Одеса (участь Одеської, Херсонської та Миколаївської областей)

4 грудня – м. Львів (участь Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей)

5 грудня – м. Тернопіль (участь Тернопільської, Вінницької та Хмельницької областей).

Зареєструватися для участі у публічній консультації можна тут. https://mon.gov.ua/ua/osvita/doshkilna-osvita/publichni-konsultaciyi 

Заходи організовує Міністерство освіти і науки України за сприяння Національного демократичного інституту, Інституту «Республіка» та за підтримки Уряду Сполученого Королівства Великої Британії та Фонду розвитку ефективного врядування.