Відповідно до розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 25 листопада 2019 року № 1397/А-2019 затверджено Регіональний план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах освіти Одеської області на 2020.

Метою Регіонального плану заходів є забезпечення якісного і безпечного харчування дітей у навчальних закладах, консолідація зусиль органів виконавчої влади та місцевих органів влади щодо створення соціально-економічних умов, за яких дитина має задовольнити свої потреби у повноцінному та безпечному харчуванні.

Для досягнення поставленої мети передбачено:

  • доручити районним державним адміністраціям, департаментам Одеської обласної державної адміністрації: освіти і науки, охорони здоров’я та рекомендувати Головному управлінню Держпродспоживслужби в Одеській області, виконавчим комітетам рад міст обласного значення, рад об’єднаних територіальних громад, суб’єктам господарювання, які надають послуги з організації харчування забезпечити належне виконання регіонального плану заходів, а саме:
  • підвищувати рівень матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів у відповідності до вимог харчового та санітарного законодавства;
  • здійснювати систематичне підвищення рівня обізнаності про якість та безпечність харчування дітей, учнів, вихованців з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти;
  • забезпечити заклади освіти питною водою нормативної якості та безпечності відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;
  • забезпечити впровадження на харчоблоках закладів освіти постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), та дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва, зберігання, транспортування та обігу;
  • запровадити систематичний контроль за дотриманням показників безпечності харчових продуктів під час зберігання, транспортування, виробництва та обігу харчових продуктів відповідно до вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів;
  • забезпечити проведення нарад, семінарів, «круглих столів» тощо з керівниками закладів освіти, суб’єктами господарювання, організаторами харчування, що надають послуги з харчування у закладах загальної середньої освіти, з питань організації харчування, дотримання вимог законодавства щодо безпечності харчових продуктів, санітарних норм і правил;
  • Організувати проведення широкої санітарно-освітньої роботи серед персоналу, учнів закладів освіти з питань здорового харчування, профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, харчових отруєнь;
  • забезпечити належну взаємодію компетентних органів під час виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) у закладах освіти.