До 2022 року фінансування регіонального замовлення у закладах професійної освіти міста Одеса відбуватиметься за рахунок обласних бюджетів, а не міських.


Це закладено у пілотний проект щодо фінансування профосвіти, який реалізує Міністерство освіти і науки України.

Умови, за якими проходитиме пілот, був схвалений на засіданні Уряд, сьогодні, 5 лютого 2020 року.

“Коли більшість бюджетних місць у профтехах почали фінансуватись із бюджетів областей та міст-обласних центрів, ми отримали багато проблем із системою управління закладами та формуванням замовлення. Такий підхід заважає створити цілісну систему освіти, яка відповідатиме на потреби усього регіонального ринку праці”, – відзначила  Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Вона пояснила, що в містах-обласних центрах працює багато профтехів із дуже різними профілями – і аграрні, і технічні, і будівельні тощо. Історично далеко не всі вони готували людей для роботи у містах, значна частина розташовувалась в обласному центрі через логістичну зручність, однак більшість дітей, що там навчались, були з сільської місцевості.

“Зараз містам невигідно фінансувати такі заклади, але для регіонального ринку праці вони відіграють важливу роль. Це призводить до штучного урізання кількості бюджетних місць, а найбільше у такій ситуації страждають роботодавці. Це рішення запроваджує модель, де всі заклади будуть знаходитися в управлінні та на фінансуванні області, а та вже формуватиме замовлення відповідно до потреб усього регіонального ринку праці”, – додала Міністр.

Запуск пілота планується вже з 1 вересня. Раз у півроку області – учасники подаватимуть до МОН докладну інформацію про те, як втілюється проект, якими є переваги та недоліки механізму тощо.