Обласна цільова програма компенсації частини кредитів, які беруться населенням області (фізичними особами, об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельними кооперативами (ОСББ, ЖБК) для впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації житла на 2020 рік -прийнята на пленарному засіданні сесії Одеської обласної ради 3 березня 2020 року.

Депутат Одеської обласної ради Дмитро Чапір розповів читачам Тезиса Одещини про цю Програму, яка її мета і для чого вона прийнята в області, коли є така державна Програма.

— Реалізація запропонованої політики стимулювання енергозбереження у житловому секторі не може бути успішною без партнерства на національному та регіональному (місцевому) рівнях.

— Сьогодні використання теплової енергії в житловому фонді на території Одеської області відбувається нераціонально. Необхідне вжиття відповідних заходів економії. Тому пріоритетним напрямком діяльності органів влади в питанні енергозбереження є здійснення заходів із підвищення енергетичної ефективності інженерних мереж і систем житлового фонду в Одеській області, більше 30% якого потребує повної термомодернізації.
Одним із важливих кроків може стати впровадження обласної цільової програми компенсації частини кредитів.

Яка мета даної Програми?

— Метою Програми є відшкодування частини кредитних коштів, залучених ОСББ, ЖБК, фізичними особами на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків, інших житлових приміщень для поліпшення комфорту мешканців області та підвищення енергоефективності будинків, зниження платежів населення області за житлово-комунальні послуги.

— Простіше кажучи обласна Програма прийнята, щоб допомогти населенню за рахунок державної та регіональної Програм реалізувати енергозберігаючі заходи, тим самим максимально мінімізувати витрати мешканців на теплопостачання.

— Одеська обласна рада дану Програму профінансувала, для компенсації частини кредитів заплановано 2 млн грн.

— Відповідальним виконавцем Програми є КП «Одеська обласна енергозберігаюча компанія», контроль за виконанням заходів Програми здійснюють: Департамент житлово-комунального господарства та енергоефективності Одеської обласної
державної адміністрації.

— Я впевнений, що проблем в отриманні кредитів не повинно виникнути, ( тим більше, що можна ознайомитися з документацією і зрозуміти процедуру), але в разі, якщо чиновники будуть не зовсім якісно виконувати свої зобов’язання, як голова постійної комісії обласної ради з питань житлово- комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження, допоможу, роз’ясню якщо труднощі все ж таки з’являться, – резюмує депутат обласної ради Дмитро Чапір.


З повним текстом програми можливо ознайомитись за прямими посиланням: oblrada.odessa.gov.ua/wp-content/uploads/27-32-VII.pdf