Краєзнавці Одещини представлять свої тематичні дослідження — 22 червня в м. Кропивницький, на VI науковій конференції із міжнародною участю «Кольори війни» (Друга світова війна 1939-1945 рр. в історії європейської цивілізації).

Про що редакції “Тезис Одещини” розповіли у громадській організації “Краєвєд”. Серед членів краєзнавчої ГО, участь на конференції приймуть два її учасники.


Журналіст, краєзнавець та співзасновник ГО “Краєвєд”, Євген Волосєвич, представить свої наступні тематичні дослідження у секції “Український фактор у Другій світовій війні”:

Фронтовая переводчица Меркель – её называли «врагом народа» — стаття-дослідження про уродженку Одещини, ветерана Другої світової війни, німкеню-спецпоселенку, мешканку с. Вигода, Меркель Лідію Яківну (1913-2008).

Сім’я Курманевичів — віковий родовід історії села Вигода — стаття-дослідження про корінну родину с. Вигода на Одещині — Курманевичів, зокрема, детально описано життя її представника, ветерана Другої світової війни, голови Вигодянської сільради, Курманевича Володимира Федоровича (1909-1988). Також в матеріалі затронутий дореволюційний період, Перша та Друга світові війни, післявоєнна відбудова сільського господарства.


Історик, краєзнавець, член ГО «Краєвєд», Сергій Жосан потрапив у секцію “Бойові дії у Другій світовій війні, подолання нацистської агресії, деокупація” зі своєю працею під назвою “Окнянський район в період Умансько-Ботошанської операції 1944 року” — стаття присвячена подіям, які відбувалися в північно-західній частині  Одеської області в березні-квітні 1944 року в період Умансько-Ботошанської наступальної операції, в ній досліджено перебіг основних бойових дій на території Окнянського району. (На той час територія Окнянщини була поділена між двома адміністративними одиницями – Красноокнянським та Чорнянським районами).


Відмітимо, серед одеських краєзнавців у програмі майбутньої наукової конференції значится і робота Юлії Прокоп, старшого викладача кафедри інформаційних технологій Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова — “Одеський електротехнічний інститут інженерів зв’язку в 1939-1944 рр.”.

VI наукова конференція із міжнародною участю «Кольори війни» організована Кіровоградською ОДА, Держархівом Кіровоградської області, Центральноукраїнським національним
технічний університетом, Кіровоградською обласною організацією
Нацспілки краєзнавців України, КУ «Кіровоградське обласне відділення Пошуково-видавничого агенства «Книга Пам’яті України», та буде проведена 22 червня у м. Кропивницький, корпус № 1 Державного архіву Кіровоградської області, вул. Академіка Корольова, 3.

У зв’язку з пандемією коронавірусу COVID-19 та запровадженням карантину оргкомітет конференції, прийняв рішення про відмову від традиційного формату проведення заходу та обмежитися укладанням програми конференції в електронному вигляді та підготовки збірника статей та матеріалів за її підсумками.


Читайте також:

Одеські науковці прийняли участь на міжнародній конференції в Харкові

http://www.www.thesis.od.ua/2019/12/19/odeski-naukovtsi-priynyali-uchast-na-mizhnarodniy-konferentsiyi-v-harkovi/