Коли температурні показники щонайменше на 10 °C перевищують середню високу температуру регіону і це триває кілька тижнів, йдеться про надзвичайну спеку. Вона виснажує, негативно впливає на організм, тож варто уникати зайвих фізичних навантажень, правильно харчуватися й пити, дотримуватися режиму дня.

Як уберегтися від екстремальної спеки розповіли у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Перебувайте якомога менше на сонці, особливо в період з 11 до 16 години. Шукайте прохолоду й тінь, щоб ваше тіло могло відновитися. Найкраще залишатися у приміщенні, бажано з кондиціонером.

Якщо вдома немає кондиціонера — зайдіть до кондиційованих громадських приміщень — навіть кілька годин в охолодженому приміщенні можуть допомогти вашому тілу адаптуватися до спеки на вулиці. Але пам’ятайте, що різка і відчутна зміна температури створює додаткове навантаження на серцево-судинну систему, а тривале переохолодження ослаблює імунітет.

Обережно із засмагою. Вона є ознакою того, що шкіра постраждала від ультрафіолетового випромінювання, тож варто захистіться за допомогою крему із SPF щонайменше 30. Наносьте сонцезахисні креми за 30 хвилин до виходу надвір. Засмага може значно уповільнити здатність шкіри вивільняти надлишок тепла і таким чином сприяти зневодненню організму.

Біля водойм і на пляжі отримати опіки найлегше, тож тут слід бути уважними. Обирайте легкий, вільний одяг світлих кольорів, бажано з довгим рукавом.

Одягайте сонцезахисні окуляри і крислатий капелюх, щоб затінити обличчя, вуха та шию. Уникайте відвідування соляріїв у спеку.

Пийте більше води. Підтримуйте водний баланс незалежно від того, наскільки ви активні. Не чекайте відчуття спраги — пийте постійно маленькими порціями.

Не пийте рідини, що містять кофеїн, алкоголь чи багато цукру, адже це фактично призводить до втрати більшої кількості рідини. Крім того, уникайте дуже холодних напоїв, тому що вони можуть спричинити судоми шлунка. Якщо ви дотримуєтеся дієти з низьким вмістом солі, страждаєте на діабет, маєте підвищений артеріальний тиск або інші хронічні захворювання, порадьтеся зі своїм лікарем щодо водно-сольового режиму.

Майте на увазі: електричні вентилятори можуть забезпечити комфорт, але коли температура повітря досягає критичної позначки, вони стають неефективними. Кращий спосіб охолонути — прийняти прохолодний душ або ванну (але будьте обережні, якщо маєте серцево-судинні захворювання).

Використовуйте кухонну плиту і духову шафу якомога менше, щоби підтримувати прохолоднішу температуру в домі. Уникайте гарячої та важкої (жирної) їжі: вона зумовлює додаткове теплове навантаження для вашого тіла.

Уповільніть темп: зменшуйте інтенсивність фізичних вправ під час спеки. Якщо ви не звикли працювати чи займатися спортом за високої температури повітря, починайте вправи повільно і поступово підвищуйте темп. Якщо навантаження у спеку змушує ваше серце битися сильніше і вам не вистачає повітря, припиніть будь-які вправи. Перемістіться у прохолодне місце або в тінь і відпочиньте, особливо якщо відчуваєте запаморочення або слабкість.

Ніколи не залишайте немовлят, старших дітей і домашніх тварин у припаркованому автомобілі, навіть з відкритими вікнами. Коли залишаєте авто, переконайтеся, що усі вийшли. Не забувайте напувати своїх домашніх тварин: давайте їм багато свіжої води, при цьому залишайте воду в тіні.