Кабінет міністрів прийняв рішення з 6 липня 2020 року ввести в дію першу чергу Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва, яка передбачає введення нового Реєстру будівельної діяльності замість Реєстру Держархбудінспекції (ДАБІ). 

Відповідний проект постанови «Про реалізацію експериментального проекту по впровадженню першої черги Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва» був схвалений на засіданні уряду 1 липня. 

Крім введення нового реєстру Будівельної діяльності, постанова передбачає поступовий перехід до введення з 1 вересня в e-систему містобудівних умов і обмежень, а також будівельних паспортів. 

В цілому вся державна е-система в сфері будівництва включатиме кілька компонентів: електронний кабінет користувача системи (доступ для державних органів), реєстр будівельної діяльності (дані про об’єкти будівництва), публічний портал системи (пошук об’єктів, консультації, аналітика і доступ до всіх пов’язаним будівельним реєстрів), портал «Дія» (доступ до електронних послуг для замовників будівництва). 

Згідно з прийнятою постановою, запуск автоматичних e-послуг по СС1 на порталі «Дія» передбачається з 1 серпня, по СС2 і СС3 – з 1 жовтня. 

Крім цього, документ передбачає створення звітів про експертизу проектної документації, введення Мінрегіоном реєстрів атестованих осіб, експертних організацій, ліцензіатів, СРО, а також підключення до е-системі учасників будівництва з моменту подачі заяви до Мінрегіону на період дії експерименту. 

Введення Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва, має за мету максимальну автоматизацію всіх процесів, що відбуваються в галузі. Це матиме значний антикорупційний ефект, оскільки усуне людський фактор і забезпечить повну прозорість в наданні послуг громадянам та бізнесу.