У Верховній Раді України, 13 липня до розгляду пропонується проєкт Постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році (25 жовтня 2020 року).

Про що повідомляють на сайті ВРУ.

Позачергове пленарне засідання Парламенту призначене 13 липня на 14 годину.

Зокрема, у проєкті Постанови пропонується:

  1. Призначити чергові вибори депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад (крім визначених пунктами 2 і 3 цієї Постанови) та Київського міського голови на неділю 25 жовтня 2020 року.
  2. Вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областях не призначаються і не проводяться.
  3. У зв’язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст Донецької та Луганської областей, вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначаються і не проводяться.
  4. Вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які не були призначені відповідно до пунктів 2 і 3 цієї Постанови або стосовно яких було прийнято рішення про неможливість їх проведення, будуть призначені в установленому окремим законом порядку та строки, за умов: припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України, а саме: виведення усіх незаконних збройних формувань, керованих, контрольованих і фінансованих Російською Федерацією, російських окупаційних військ, їх військової техніки з території України; відновлення повного контролю України за державним кордоном України; роззброєння всіх незаконних збройних формувань та найманців, які діють на тимчасово окупованих територіях України; відновлення конституційного ладу та правопорядку на тимчасово окупованих територіях України; забезпечення безпеки громадян України, які проживають на відповідних територіях Автономної Республіки Крим, Донецької і Луганської областей та міста Севастополя, що створить можливості для дотримання стандартів проведення виборів Організації з безпеки і співробітництва в Європі.
  5. Кабінету Міністрів Україні в межах повноважень вжити заходів щодо забезпечення фінансування місцевих виборів 25 жовтня 2020 року за рахунок коштів Державного бюджету України.
  6. Центральній виборчій комісії в установленому законодавством України порядку:

1)  вжити заходів щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення підготовки та проведення виборів, вказаних у пункті 1 цієї Постанови, за рахунок коштів Державного бюджету України;

2) призначити перші місцеві вибори у новоутворених сільських, селищних, міських територіальних громадах та районах, в яких відповідно до Виборчого кодексу України призначено перші місцеві вибори одночасно з черговими місцевими виборами, призначеними відповідно до пункту 1 цієї Постанови – на неділю 25 жовтня 2020 року. набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування.

У разі прийняття, постанова “Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році” набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування.

ОНОВЛЕННЯ

13 липня, під час позачергового пленарного засідання, перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив про зміни у порядку денному, зокрема, про виключення з нього проєкту Постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році (25 жовтня 2020 року) №3809.