Днями, Біляївський районний суд Одеської області відправив учня 9 класу Нерубайської загальноосвітньої школи № 2 І-ІІІ ст. на примусові заходи виховного характеру у вигляді направлення до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків строком на 2 роки.

Як повідомляють у прес-службі райсуду, хлопець 2006 року народження, минулого року граючись зі зброєю, через необережність вчинив вбивство свого друга.

Нагадаємо, минулого року ми повідомляли:

В Беляевском районе застрелили 15-летнего парня

http://www.www.thesis.od.ua/2019/09/30/v-belyaevskom-rayone-zastrelili-15-letnego-parnya/

Після набрання ухвалою суду законної сили суд постановив утримувати малолітнього у приймальнику-розподільнику для дітей ГУНП у м. Києві.

Смерть 15-ти літнього підлітка мала місце 29 вересня 2019 року, близько 13:30 у с.Августівка на Міжлиманні. Осуджений перебуваючи в будинку разом з двома неповнолітніми друзями, вирішив похизуватись дідусевою зброєю — рушницею ІЖ-58 12 калібру та набоями до неї. Нажаль власник залишив їх в приміщенні кімнати без нагляду.

Хлопець у присутності друзів, з метою демонстрації принципу приведення у бойову готовність вказаної зброї, зарядив мисливський набій.

Тримаючи заряджену рушницю в руках, випадково, не маючи навику поводження зі зброєю, здійснив постріл в грудну клітину неповнолітньому другові, внаслідок чого останній помер в результаті гострої крововтрати.

Захисник та законний представник малолітнього у судовому засіданні просили суд застосувати лише застереження. Передати неповнолітнього під нагляд батьків, під нагляд педагогічного колективу та особам, які висловили бажання на здійснення такого нагляду. На їх думку це було би достатніми для досягнення мети виправлення та попередження вчиненню протиправних дій у майбутньому.

Як становлено судом, неповнолітній вчинив умисні дії щодо взяття без дозволу дідуся мисливської зброї, яка знаходилась в будинку та її зарядження, не маючи досвіду став демонструвати її своїм товаришам, та внаслідок необережного поводження з нею здійснив постріл внаслідок чого загинув неповнолітній.

Враховуючи тяжкі наслідки від необережних дій неповнолітнього суд вважав, що такий захід як застереження не буде мати виховного характеру в даній ситуації.

Щодо передачі неповнолітнього осудженого під нагляд батьків суд не вбачав підстав виходячи з того, що хлопець виховується лише матір’ю, яка працює у зв’язку з чим у вказаний час не матиме можливості здійснювати нагляд за своїм сином. Крім цього, мати неповнолітнього не повідомила суд яким чином нею будуть здійснюватися заходи виховного характеру по відношенню до свого неповнолітнього сина з метою недопущення протиправної поведінки.

Щодо передачі неповнолітнього під нагляд педагогічному колективу Нерубайської ЗОШ №2 І-ІІІ ступеню, депутатам Біляївської районної ради, суд також не вбачав підстав, оскільки вони до судового засідання не з’явились та не повідомили суд яким чином, скільки годин протягом дня вони будуть здійснювати нагляд за неповнолітнім, і ці обставини не зазначені в їх клопотаннях, а тому суд не мав можливості вирішити чи буде здійснений нагляд за неповнолітнім та яким чином він буде пливати на його виховання.

Враховуючи зазначені вище обставини, суд вважав за необхідне застосувати відносно неповнолітнього примусовий захід виховного характеру у вигляді направлення його до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків строком на 2 роки.