З метою проведення моніторингових досліджень на геморагічну гарячку Крим-Конго у всіх районах Одещини спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області проводять збір кліщів. Надалі вони будуть передані для проведення лабораторних досліджень на наявність вірусу даної хвороби.

Гарячка Крим-Конго (середньоазіатська гарячка) – це гостре природно-осередкове, зоонозне захворювання. Воно проявляється гострим початком, двохвильовою гарячкою та виразною інтоксикацією.

Основним переносником та резервуаром інфекції є іксодові кліщі, переважно з роду Hyalomma. Резервуаром вірусу також є невеликі дикі ссавці – лісові миші, малі ховрахи, зайці-русаки, вухаті їжачки, птахи, свійські рогаті тварини – корови, вівці, кози.

Кліщі небезпечні тим, що здатні передавати збудників різноманітних інфекційних захворювань. Зауважимо, що перебування на природі може бути ризикованим, якщо не зважати на небезпеку кліщів. Зазвичай кліщі живуть у траві, на чагарниках і невисоко – на деревах, де й чекають на жертву: людину або теплокровну тварину чи птаха. 62Кліщі відчувають наближення живої істоти за десять метрів, нападають і живляться її кров’ю. Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини, коли та торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі, але і через деякий час після відвідування зеленої зони, залишаючись на одязі, речах. Вони можуть заноситися до житла з букетами квітів, собаками, іншими тваринами. Людина виявляє кліща через 2-3 дні, коли з’являються припухлість, свербіння, почервоніння. Кліщ може жити на тілі людини до десяти днів, збільшуючись у розмірах.

Отже, збираючись відпочивати на природі, необхідно подбати про свою безпеку. По можливості, слід одягати світлий одяг. На ньому кліща легше помітити, ніж на темному. Бажано, щоб манжети були на резинках. Футболку треба заправити в штани, штани – в шкарпетки. Обов’язково не забути про головний убір. Обробити одежу в місцях можливого переповзання кліщів з одягу на тіло репелентом – засобом для відлякування комах. Слід враховувати, що репелент діє лише 3-4 години, тому для більш довготривалих прогулянок його необхідно нанести повторно.

Під час прогулянок як можна частіше (не рідше, ніж кожні дві години) оглядати себе і супутників, також звертати увагу на гілля кущів. При поверненні додому також необхідно обов’язково оглянути своє тіло. Найулюбленіші місця прикріплення кліщів – вуха, шия, пахви, живіт, пах, внутрішня сторона стегон та кисті.

Якщо кліща виявлено – бажано скоріше його видалити. Для цього необхідно звернутися до медиків.


Джерело: ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області