Розрахунок за незаконне добування мерланга чорноморського здійснюється відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за одну незаконно виловлену особину цієї риби становить 17 грн.

Про що повідомляють у Чорноморському басейновому управлінні Державного агентства рибного господарства.

А що ви знаєте про чорноморського мерланг?

Мерланг чорноморський або пікша (Merlangius merlangus euxinus) – вид риб родини тріскових, роду мерланг. Відрізняється від атлантичного мерланга тим, що має маленький вусик на підборідді, жовтувато-сіре забарвлення та більш довгі парні плавці. Крім того, розміри чорноморського мерланга менші, ніж атлантичного: він зазвичай досягає довжини до 25 см, інколи – 45 см.

Розповсюджений по всій акваторії Чорного моря у холодних шарах води, на глибині 50- 60 метрів. Іноді заходить в опріснені зони північно-західної частини Чорного моря. Біля берегів Криму з’являється після сильних вітрів, під яких відбувається підйом холодних глибинних вод.

Тривалість життя близько 5-6 років. Харчується пікша дрібною рибою (шпрот, хамса, молодь оселедця), ракоподібними, черв’яками.

Статевої зрілості досягає у віці 2-3 років. Нерест порційний на глибині до 100 метрів, триває протягом всього року, проте найінтенсивніше у період з грудня по березень. Плодючість самиці залежить від віку та розміру (100-600 тис. ікринок). Ікра пелагічна. Молодь довжиною 3-7 см зустрічається у віддаленні від берегів.

В Україні чорноморський мерланг промислового значення не має, є об’єктом лову рибалок-любителів, оскільки має ніжне смачне м’ясо. Рибу зазвичай ловлять з берега або з човна на великих глибинах. Крім того, мерлангом харчуються дельфіни та великі хижі риби (катран акула, чорноморський калкан).