Протягом року, що минає компанія “ДТЕК Одеські електромережі” встановила 26 платформ для гнізд лелек на території області.

Про що повідомляють на сайті dtek-oem.com.ua.

Як зазначається у компанії, дві платформи влітку та 24 восени. Найбільше у Миколаївському, Татарбунарському та Окнянському районах. Так одеські енергетики убезпечують птахів від ураження струмом, а клієнтів — від аварійного відключення електропостачання.

Необхідність встановлення спеціальних конструкцій викликана тим, що лелеки дуже часто облаштовують свої будинки на електроопорах. Гнізда вагою до 500 кг створюють небезпеку і для пернатих, і для стабільного режиму функціонування системи електропостачання.

Штучні платформи для гнізд — це міцні кошики з металевих прутів. Вони кріпляться до електроопори вище рівня електричних дротів. Така конструкція не дає важкому гнізду сповзти на лінії. Вона захищає гніздо від руйнування, птахів від удару струмом, а лінії — від коротких замикань і позапланових відключень.

За словами очільника компанії, в цьому році “ДТЕК Одеські електромережі” розширює програму орнітологічної безпеки. Так, крім платформ для гнізд лелек, енергетики почали встановлювати світловідбиваючі маркери, в наступному році почнуть вмонтовувати спеціальні кожухи на ізолятори та проводи.

Цікаво, що закріплені на повітряних високовольтних лініях світові маркери, роблять їх видимими для птахів у польоті. Пернаті зможуть розгледіти перешкоду в темний час доби та безпечно її оминути.