Станом на 16 лютого у сімейному вогнищі у м.Роздільна на Одещині, де під опікою знаходяться 15 дітей, всього захворіло на вірусний гепатит А 16 осіб, з них 15 дітей та мати – опікун.

Про що повідомляє ДУ “Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України”.

У 8-ми осіб діагноз підтверджено вірусологічно – виділено вірус гепатиту А вірусологічною лабораторією Центру, у інших 8-ми – клініко-біохімічно.

У всіх хворих перебіг захворювання легкий. До інфекційного відділення госпіталізовано лише 3 хворих, вони вже виписані із стаціонару у задовільному стані. Всі захворілі знаходяться під наглядом сімейних лікарів.

У вогнищі проводиться комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів з лабораторним контролем. На сьогодні обстежено 10 контактних осіб, у т.ч. бабуся та дідусь, педагоги, які проводили навчальний процес на дому і в школі. Триває обстеження школярів.

З метою пошуку факторів передачі досліджено 33 проби із зовнішнього середовища, у тому числі змиви та вода. Результати негативні.

В лабцентрі припускають, що зараження відбулось за межами вогнища. Напередодні захворювання сім’я відпочивала у Єгипті на протязі двох місяців (20 жовтня – 29 грудня), орендували приватний будинок, водопостачання будинку від технічного водогону. Продукти купували на ринку.

Перший випадок захворювання було зареєстровано 23.01.2021р., тобто в межах інкубаційного періоду, який при вірусному гепатиті триває 35 днів.
За даними ретроспективного аналізу у м.Роздільна епідемічна ситуація з вірусного гепатиту А благополучна, останній випадок було зареєстровано у квітні 2020р.