Початок вакцинальної кампанії проти COVID-19, на жаль, супроводжується численними фейками та некоректними трактуваннями інформації про вакцинацію. В Одеському обласному Центрі громадського здоров’я закликають утримуватися від розповсюдження публікацій з емоційними та шокуючими заголовками. Це перша ознака того, що інформація в такій публікації не варта довіри. 

Сьогодні ЗМІ часто оперують словом «ускладнення», маючи при цьому на увазі підвищення температури. Зазначимо, що таке трактування є невірним. Ускладнення — це тривале порушення стану здоров’я чи інше захворювання. Наприклад, одним з ускладнень коронавірусної інфекції є зниження дихальної функції (задишка, нестача повітря), а ускладненням грипу — пневмонія (запалення легень). 

А от перелік можливих місцевих та загальних реакцій на вакцину:

  • біль у місці ін’єкції;
  •  набряк у місці ін’єкції;
  •  гарячка;
  •  озноб;
  •  головний біль;
  •  втомлюваність.

Все це — звичайні реакції, які зникають через кілька годин чи днів. Такі ж реакції фіксують і щодо інших вакцин проти COVID-19, а також проти деяких інших інфекційних захворювань. Наявність таких реакції не говорить про те, що препарат гірший за інші, або що він менш ефективний. Тому це не може бути аргументом для відмови від вакцинації. 

Нагадаємо, що повну інструкцію до вакцини можна знайти тут: https://cutt.ly/nlZRnlr

Усе про вакцинацію і вакцини, а також відповіді на поширені запитання можна знайти тут: https://vaccination.covid19.gov.ua

Ви також можете напряму звернутися до Одеського обласного Центру громадського здоров’я із питаннями стосовно вакцинації проти COVID-19, і наші експерти нададуть вам вичерпні відповіді. 
Також додаємо брошуру, яка може стати вам у нагоді під час пошуку інформації щодо побічних реакції на вакцину та протипоказань до вакцинації.