Служба безпеки України викрила на Одещині нелегальний кар’єр, в якому промислово видобувався камінь-вапняк. Дії зловмисників завдали екологічних збитків державі на понад 25 мільйонів гривень.

Ділки проводили видобуток корисних копалин загальнодержавного значення шахтним методом, без отримання відповідної дозвільної документації. Зловмисники реалізовували нелегально видобутий камінь місцевим приватним фірмам без сплати податків.

Незаконний видобуток здійснювався з грубим порушенням законодавства з питань праці та охорони праці, що могло призвести до надзвичайних ситуацій.

У ході слідчих дій на території кар’єру правоохоронці виявили підготовлену до реалізації продукцію на суму понад 500 тис. грн. Також вилучено обладнання для видобування і транспортування каміння.

За попередніми оцінками фахівців, обсяги завданої шкоди навколишньому середовищу внаслідок діяльності нелегального кар’єра нанесла збитків на суму понад 25 мільйонів гривень.

У межах розпочатого провадження за ч. 2 ст. 240 (порушення правил використання надр, що створило небезпеку для довкілля та спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України триває слідство, планується повідомити про підозру організаторам нелегальних робіт.