На протязі 30 років садовий масив вздовж Хаджибейського лиману на території Іллінської сільради Біляївського району, неможе самотужки вирішити проблему водопостачання майже 100 сімей.

Про це стало відомо 10 грудня, під час чергового засідання постійної комісії Одеської обласної ради з питань житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження під головуванням депутата облради Дмитра Чапіра.

Колегіальний орган регіонального представництва розглянув звернення представників садівничих товариств Іллінської сільської ради Біляївського району щодо забезпечення водопостачанням масиву, задля комерційного садівництва та городництва сільськогосподарських кооперативів.

Як стало відомо, весь час незалежності країни, в садовому масиві відсутнє централізоване водопостачання. Натомість існують наливні колодязі, в які мешканці всамотужки і регулярно привозять воду автотранспортом. Ця послуга коштує 500 грн. за діжку об’ємом всього 4 куб.м.

Зазначимо, що садові товариства відокремлені від системи інфраструктури сільської ради та діють самостійно відповідно до своїх установчих документів. Масив не входить в межі найближчого населеного пункту сільради — села Чеботарівка і відповідно мешканці не мають адресної прописки. Садівники за рахунок членських внесків — самостійно створюють умови для проживання, в тому числі і систему житлово-комунального господарства. З часом населення масиву скоротилось, не всі земельні ділянки реально заселені і членські внески товариств значно зменшились.

За інформацією директора Департаменту ЖКГ та енергоефективності Одеської ОДА, Антона Шалигайло — до найближчої точки підключення треба будувати водогін завдовжки 10 км. Також на комісії було розглянуто варіант встановлення башт Рожновського, але за інформацією делегованих представників садового масиву, які посилаються на провідних фахівців — на жаль тутешня вода містить багато солей і при такому водозаборові потребує значного доочищення та не одної лінії фільтрації.

Вході обговорення, профільна комісія прийняла висновок надати всі укрупнені показники до ТОВ “Інфоксводоканал” з метою отримання від фахівців підприємства технічної можливості та орієнтовної суми робіт щодо будівництва системи водопостачання садового масиву в Міжлиманні.

Представники садівничих товариств уповають на допомогу області, адже без води в зоні неможливо займатися садівництвом та городництвом. Також садівники завірили присутніх, що готові прийняти дольову участь в реалізації майбутнього проекту.

Як зазначають в профільній комісії, поки не буде відома інформація щодо технічної можливості і орієнтовної вартості, говорити про можливість співфінансування поки зарано.

Інфо: Територія садового масиву вздовж Хаджибейського лиману знаходиться в найвищій точці Міжлимання, що в 9 км від Іллінки. Масив складається з 11 товариств-сільськогосподарських кооперативів у складі колишніх працівників низки підприємств регіону, службовців вишів та НДІ Одеси. Весь масив розділений на 1525 земельних ділянок загальною площею 200 Га. В різні сезони тут проживають від 50 до 100 сімей.