В одеській мерії відбулося чергове засідання історико-топонімічної комісії виконавчого комітету Одеської міської ради під керівництвом директорки департаменту культури і туризму Одеської міської ради Тетяни Маркової.

Члени комісії розглянули низку питань, пов’язаних з увічненням пам’яті видатних одеситів, а також подій і фактів з історії міста.

Комісія підтримала внесення змін до Положення про історико-топонімічну комісію виконавчого комітету Одеської міської ради та Положення про встановлення, зміст і демонтажі меморіальних дошок у місті Одесі і внесла свої пропозиції.

Комісія також підтримала такі пропозиції:

– затвердити новий макет пам’ятної дошки репресованим кінематографістам, встановленої на фасаді Одеської кіностудії з внесенням імені Ісаака Бабеля;

– встановити меморіальну дошку на честь генерал-губернатора і градоначальника Одеси графа Олександра Федоровича Ланжерона на фасаді будинку по вул. Ланжеронівській, 21 з внесенням коректив у текст;

– перейменувати зупинку громадського транспорту (трамвай №15) «вул.

Градоначальницька» на «Академія зв’язку»;

– перейменувати зупинки трамвайних маршрутів №1 та №7 «Фабрика нетканих матеріалів» та «вул. Лиманна »;

– перейменувати зупинку автобусних маршрутів «Пост ДАІ» біля Двох Стовпів, давши назву «Біля Двох Стовпів».

Члени комісії рекомендували ініціаторам увічнення пам’яті Героя України, Почесного громадянина Одеси Володимира Станіславовича Філіпчука розглянути пропозицію про встановлення меморіальної дошки на його честь.

Були відправлені на доопрацювання пропозиції про встановлення меморіальної дошки професору Владиславу Феліксовичу Чайковському на фасаді будівлі Одеської національної академії харчових технологій, найменування одного зі скверів міста на честь Праведників народів світу та інші.

Крім того, комісія відхилила пропозицію про передачу Національному військово-історичному музею України медалі «Золота Зірка» міста-героя, орденської книжки та грамоти, підтримавши пропозицію залишити їх на місці.