Діабет – це хвороба, при якій організму не вистачає власного інсуліну (І тип) чи він не може його ефективно використовувати (ІІ тип) та регулювати рівень цукру в крові. У світі найчастіше трапляється діабет ІІ типу. Факторами ризику для виникнення діабету є надмірна вага та низька фізичну активність. В Україні на діабет ІІ типу хворіють близько 1 млн людей.

Пацієнти мають право на безоплатні послуги з профілактики, ранньої діагностики та лікування діабету ІІ типу. Для цього слід звернутися до сімейного лікаря, з яким укладена декларація.

Пакет безоплатних послуг на первинці включає:

✔️ вимірювання рівня цукру в крові;

✔️ регулярне вимірювання артеріального тиску – постійний підвищений тиск може свідчити про початок хвороби;

✔️ оцінку загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE;

✔️ вимірювання індексу маси тіла та окружності талії – вісцеральний жир, який відкладається на внутрішніх органах, підвищує ризик розвитку діабету ІІ типу;

✔️ аналіз на загальний холестерин;

✔️ консультація щодо здорового способу життя;

✔️ направлення на інші аналізи та дослідження у вузьких спеціалістів;

✔️ призначення «Доступних ліків». 

 До речі, Програма “Доступні ліки” включає 43 лікарських засоби для лікування діабету ІІ типу. Повний перелік «Доступних ліків» разом із розмірами відшкодування та доплати за кожен лікарський засіб можна переглянути за посиланням https://bit.ly/2YduPXl. Переглядаючи таблицю, звертайте увагу саме на останній стовпчик – “Сума доплати за упаковку, грн”. Це розмір доплати, яку  має сплатити пацієнт в аптеці за 1 упаковку лікарського засобу. Сума доплати за одну упаковку, зазначена в Реєстрі, може бути нижчою, але ніколи не вищою.