В середині вересня в селі Криничне Болградського району відбудеться перший на Одещині етнографічний кінофестиваль “ОКО”.

Про що повідомляють у Департаменті культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської ОДА.

Заходи фестивалю планується провести в два етапи:

12-16 вересня 2020 року – онлайн формат;

17-19 вересня 2020 року – офлайн формат.

OKO – є об’єднанням кінематографістів та обивателів, це свято етнографічного та антропологічного документального та ігрового кіно, де можливо побачити та відчути повсякденне серцебиття малих та великих народів, спільнот, мешканців сіл та міст. Разом із тим, це є місцем, де кінематографісти та фольклористи, етнографи зможуть краще зрозуміти один одного, поділитися ідеями та, можливо, домовитися про майбутню сумісну працю. На цій підставі, фестиваль буде позбавлений будь якої офіційності – тут не буде червоних килимів, але при цьому будуть церемонії нагородження та призи.

Метою фестивалю є:

  • архівувати та зробити надбанням широкої громадськості побути і звичаї, народне мистецтво та ремесла, побут та колорит народів Бесарабії та всього світу
  • зацікавити етнографічним і антропологічним матеріалом, народним мистецтвом і ремеслами середовище молодих кінематографістів і стимулювати їх творчий пошук в цьому напрямку;
  • створити умови для професійного спілкування кінематографістів і фольклористів, сприяти створенню спільних фільмів, сприяти діалогу різних культур.
  • популяризувати українську Бессарабію.
  • розвиток міжкультурного та міжнаціонального діалогу, зменшення расизму, ксенофобії та дискримінації, через показ фільмів про культурне різноманіття різних народів та етнічних груп.

У 2020 є конкурсна, а також позаконкурсна програма, на якій буде продемонстрована серія етнографічних документальних короткометражних та повнометражних стрічок з етнографічною та антропологічною фактурою. Під час фестивалю гостям буде надана можливість брати участь у семінарах, форумах і майстер-класах на тему кіномистецтва і фольклору, на яких будуть обговорені різні проблеми сучасного кіномистецтва, а також творчих зустрічах з режисерами, сценаристами, фольклористами та етнографами. Кінофестиваль спрямований на об’єднання творчих зусиль початківців і професійних кінематографістів, простих обивателів і досвідчених фольклористів.

Презентація фестивалю

Детальніше про фестиваль можна дізнатися на офіційному сайті кінофестивалю, а також стежити за актуальними новинами – на сторінці у соціальній мережі facebook