За даними  ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України» в Одеській області за період з 28 жовтня по 6 листопада згідно екстрених повідомлень  зареєстровано  25 нових випадків (осередків) отруєнь грибами з кількістю постраждалих 34 осіб, з них 9 дітей.

Зокрема,  постраждалих з  Кодимського району – 6,  Лиманського – 4,  Савранського – 2, Балтського -8, Котовського – 1, з м. Одеса – 11, (в т.ч. дітей 4), з м.Чорноморськ – 2.

За даними епідрозслідування, проведеного фахівцями ДУ»Одеський ОЛЦ МОЗ України», всі постраждалі вживали свіжі дикорослі гриби після двох етапної термічної оброби (відварювання з наступним підсмаженням або тушкуванням).

В одному випадку гриби (зеленушки) були вжиті зразу після відварювання. Потерпілі, мешканці м.Одеси, Чорноморська, Кодими та с.Фонтанка вживали гриби, які були придбані ними на агропродовольчих ринках області (ринок «Привоз», Кодимський міський ринок «Труд», ринок у м.Чорноморськ) та  в місцях стихійної торгівлі (лисички, рядовки та  гриби, схожі на дикорослі печериці). 

Потерпілі з районів області в основному збирали гриби власноручно (Федорівський, Шершенецький ліс в Кодимському районі, ліс на околиці м.Саврань, ліси в Балтському районі– гриби зеленушки, рядовки,  печериці).

Один постраждалий вживав мухомори з лікувальною метою і не розрахував дозу.

Основні симптоми з’явились у постраждалих через 2-3 години після вживання грибів (нудота, ріжучі болі в животі, слабкість тощо) у зв’язку з чим ними викликана «Швидка допомога», якою вони були госпіталізовані в лікувальні заклади за місцем проживання і де їм була надана необхідна медична допомога.

За винятком  потерпілої з м.Саврань, дівчинки 9 років, до якої «Швидка допомога» була викликана майже через добу після появи перших скарг.  Дитина у вкрай тяжкому стані була перевезена з Савранської ЦРЛ в Одеську обласну клінічну лікарню, звідки доправлена в Київ в реанімаційне відділення лікарні «ОХМАТДИТ». Дитина перебувала в комі, і незважаючи на зусилля лікарів, померла 06.11.2020.

У зв’язку з вищезазначеним  та з метою недопущення отруєнь дикорослими грибами серед населення м.Одеси та Одеської області ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України»  ініційовано розгляд  цього  питання на позачерговому засіданні комісій з питань ТЕБ та НС  Одеської міськради та Одеської облдержадміністрації.

Читайте також:

В Департаменте здравоохранения Одесского горсовета напомнили как избежать отравлений грибами

http://www.www.thesis.od.ua/2020/11/09/v-departamente-zdrava-odesskogo-gorsoveta-napomnili-kak-izbezhat-otravleniy-gribami/