Нові правила дорожнього руху набрали чинності 27 листопада 2020 року. Зміни стосуються водіїв, пасажирів, велосипедистів і пішоходів.

Про що повідомляє Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Одеській області.

Велосипедистам дозволили рухатися смугою для маршрутного транспорту. А пішоходи повинні обов’язково використовувати світловідбивні елементи в темний час доби та в умовах недостатньої видимості.

Інструктори з водіння, водії та пасажири таксі на передньому та задньому сидіннях повинні бути пристебнуті. Це стосується як руху в населеному пункті, так і за його межами. Виключення – водії та пасажири з інвалідністю, яка фізично унеможливлює використання ременів, а також водії та пасажири оперативного чи спеціального транспорту.

Автобуси для підготовки водіїв повинні мати додаткові педалі зчеплення, акселератора і гальмування, дзеркало заднього виду для інструктора.

Забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків, наносити на них додаткові позначення або закривати їх. Але можна помістити задній знак на додатковому обладнанні для тимчасового перевезення вантажу. 

Дорожні знаки (3.12. 3.13, 3.14), таблички до них та розпізнавальні знаки перевезення небезпечних вантажів узгодили з міжнародними вимогами. Наприклад, змінився знак, який уточнює тип транспорту «З небезпечним вантажем» (7.5.8). 

Також з ПДР виключили технічні умови, якими визначалися правила перевезення небезпечних вантажів до набрання чинності Правил, затверджених наказом МВС від 26.07.2004 № 822. При перевезенні небезпечних вантажів транспорт позначатиметься відповідними знаками тільки у випадках, визначених спеціальними правилами.