Міністерство інфраструктури дає старт проекту високошвидкісного залізничного сполучення в Україні. На початковому етапі він передбачатиме будівництво залізничної лінії зі швидкістю руху до 250 км/год та сучасної інфраструктури для обслуговування InterCity та контейнерних перевезень у напрямку ЄС.

Про це повідомив Міністр інфраструктури Владислав Криклій під час свого виступу на Всеукраїнському Форумі «Україна 30 «Інфраструктура» сьогодні, 22 лютого.

«Європа визначила 2021-й рік роком залізниць. І ми також в тренді – вперше за 30 років 4 млрд грн з держбюджету підуть на те, що відчує кожен пасажир – 100 нових вагонів та електрифікацію. А головне – даємо старт проекту високошвидкісного залізничного сполучення. Нам потрібні швидкості 21 століття та інтеграція із залізницями країн ЄС, прискорення доставки вантажів та контейнерів», – наголосив Владислав Криклій.

Для реалізації майбутнього проекту були обрані наступні напрямки: Київ-Львів-держкордон, Київ-Одеса, Київ-Харків, Київ-Дніпро-Запоріжжя. «Перша залізнична лінія зі швидкістю руху до 250 км/год з’єднає державний кордон з Польщею та місто Львів (станція Скнилів) з можливістю продовження лінії до Києва і подальшою розбудовою по Транс’європейській транспортній мережі TENT-T. Проєкт передбачає будівництво інфраструктури для обслуговування поїздів типу InterCity та контейнерних перевезень у напрямку Європейського Союзу», – додав Владислав Криклій.

За його словами, держава має приділяти більше уваги будівництву нової інфраструктури не лише у дорожньому секторі, а й на залізниці, у портах, аеропортах і пошті.

«Транспорт формує близько 6% ВВП і разом із суміжними галузями дає роботу приблизно 1 мільйону громадян. Покращення інфраструктури в декількох напрямках має значно більший мультиплікативний ефект, ніж в одному. Тому важливо їх розвивати», – підкреслив Міністр.

Очільник Міністерства також презентував досягнення і плани відомства у впровадженні пріоритетних проектів державно-приватного партнерства у всіх інфраструктурних галузях, а також у співпраці з МФО.