Незважаючи на тенденцію щодо зниження захворюваності на бактеріальні інфекції у світі, шигельоз досі зберігає свою епiдемiологiчну та клінічну значимiсть, адже щороку забирає близько мільйона людських життів, повідомляють в Одеському обласному центрі громадського здоров’я‎. 

В Україні у 2020 році було зафіксовано 291 випадок шигельозу, а у 2019 – 845 випадків (далися взнаки заходи безпеки щодо коронавірусу і, як результат, збільшення прихильності до гігієни рук). Найчастіше хворіють діти. 

Шигельоз передається через брудні руки, а також у результаті порушення технології обробки продуктів. А збудники шигельозу знаходяться в грунті, каналізаційних водах, продуктів харчування тощо. 

Коли шигели потрапляють у кишківник, вони спричиняють важку інтоксикацию та руйнування епітеліальних клітин. Людина при цьому відчуває гострий біль у животі, лихоманку, головний біль, слабкість тощо. 

Хвороба проявляється після інкубаційного (прихованого) періоду, який може тривати від одного дня до тижня, найчастіше складає 2-3 доби. При виявленні перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно ізолювати хворого та негайно звернутися до лікаря, оскільки своєчасна діагностика – запорука якісного лікування.

Для попередження захворювання необхідно дотримуватися простих і доступних кожному правил:

  • Ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • Перед споживанням овочів, зелені, фруктів та ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково обдати окропом;
  • Для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду, або воду з централізованих джерел водопостачання;
  • Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • При купівлі харчових продуктів у торговій мережі звертати увагу та терміни та умови їх зберігання, дотримуватись їх;
  • Дотримуватись правил приготування страв, для розробки сирих та варених продуктів необхідно мати окремі дошки, ножі. Стіл, дошки, ножі, місорубку після роботи з сирими продуктами ретельно вимити;
  • М’ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;
  • Захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці.
  • У подорож не рекомендовано брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  • Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
  • Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Дбайте про чистоту своїх квартир, під’їздів та подвір’я. Все це буде запорукою попередження кишкових інфекцій, адже краще попередити захворювання, ніж його лікувати.

Будьте завжди здорові!