На сьогодні, жодні «паспорти» вакцинації українським законодавством не передбачені. Більше того, Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує введення таких паспортів для недопущення дискримінації подорожуючих та у зв’язку з дефіцитом вакцин у світі, – інформує Одеський обласний центр громадського здоров‘я. 

Проте у МОЗ наразі опрацьовують впровадження так званого ковідного сертифікату – внутрішнього документа, який міститиме дані про вакцинацію, про зроблені негативні ПЛР-тести або одужання від COVID-19. Він у розробці і, за попередньою інформацією, може з’явитися в обігу уже в липні 2021 року.

Наразі ж в Україні після введення другої дози вакцини проти COVID-19 можна отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Це документ, із яким давно знайомі українські моряки та ті, хто подорожує до екзотичних країн – жовта книжечка із даними про щеплення, які вимагає країна перебування. 

Міжнародне свідотство про вакцинацію заповнюється зазвичай англійською мовою і містить основну інформацію про особу (ім’я, дату народження, громадянство, стать тощо) та про певну вакцинацію (назву хвороби, проти якої людину вакцинували, вакцини, її виробника та номер партії). Свідотство підписує лікар, який проводив вакцинацію. Також на документі ставиться офіційна печатка закладу, де проведена вакцинація. 

Зазначимо, що зараз, навіть при перетині кордонів у світі немає єдиних вимог щодо документів, які посвідчують вакцинацію проти COVID-19. Можливо, такий документ стане альтернативою обов’язковим тестам ПЛР та тимчасовій самоізоляції. А можливо – ні. Хто і які щеплення визнаватиме, а також які вимоги висуватиме щодо дати проведення вакцинації – достеменно невідомо. 

Немає підстав вважати, що видане в Україні свідотство про вакцинацію матиме меншу силу, ніж аналогічні документи інших країн. Проте жодних гарантій, що таке свідотство або будь-який інший аналогічний документ прискорить чи полегшить перетин кордону його власникові, поки що також немає. 

Тому поспішати із отриманням Міжнародного свідотства про вакцинацію не треба. Пам’ятайте, що інформація про вашу вакцинацію все одно буде внесена до електронної системи охорони здоров’я та буде доступна вашому сімейному лікарю. Тож за потреби, наприклад, перед виїздом за кордон, ви зможете звернутися до нього у зручний час та отримати таке свідоцтво.