Чи функціонують Спостережні ради на практиці і які переваги приносять закладам? Відповідне опитування відбудеться протягом липня – вересня 2021 року у понад 500 медичних закладів у 8 областях, зокрема і в Одеській.

Про що повідомляє Національна служба здоров’я України.

Представники більше як п’ятисот медичних закладів у 8 областях України (Львівська, Одеська, Донецька, Луганська, Харківська, Житомирська, Сумська, Херсонська) візьмуть участь в опитуванні щодо створення та діяльності спостережних рад. Опитування проводиться Благодійним фондом «Пацієнти України» в рамках реалізації проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Ефективні спостережні ради – це інструмент корпоративного управління, який забезпечує закладам охорони здоров’я:

  • ефективне стратегічне планування та розвиток закладу;
  • сильний та професійний менеджмент;
  • залучення до процесу розвитку закладу різних зацікавлених осіб – депутатів місцевих рад, представників медичних колективів, пацієнтських організацій, що в свою чергу сприятиме покращенню надання медичних послуг;
  • незалежний фінансовий аудит та рекомендації щодо подальшого розвитку закладу.

За результатами опитування можна побачити: чи створюють заклади охорони здоров’я спостережені ради і чи користуються вони їх можливостями, хто входить до складу рад і як часто проходять їх засідання, як вони взаємодіють з адміністрацією та власниками медичних закладів, чи залучають представників громадськості до своєї роботи і, найважливіше, які переваги отримують заклади від запровадження практик корпоративного управління.

Як зазначають, опитування, що проводиться, опише існуючу практику роботи спостережних рад, а також з’ясує причини, що стоять на заваді впровадженню практик корпоративного управління в закладах охорони здоров’я в Україні.