03 вересня, в сесійній залі Одеської обласної ради відбулась регіональна конференція «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати».

Як повідомляє кореспондент “Тезис Одещини” із залу засідання, на заході ініційованому Рахунковою палатою, були порушені питання щодо статусу та основних повноважень органу фінансово-бюджетного контролю як вищого органу аудиту.

Зокрема щодо здійснення контролю за використанням бюджетних коштів, наданих на виконання повноважень місцевими державними адміністраціями та на реалізацію делегованих повноважень органами місцевого самоврядування по доходах і видатках.

Крім того, учасники обговорили проблемні питання регіонів у сфері публічних фінансів та шляхи зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни тощо.

Окрім представників Одещини, в конференції також взяли участь керівництво Миколаївської та Херсонської областей. Захід вів особисто голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

«За 25 років наші аудитори виявили порушень на 403,6 мільярда гривень, — пояснив Валерій Пацкан. — Важливо те, що ми не лише виявляємо порушення, а й запобігаємо неефективному використанню коштів, розповідаємо, як уникнути порушень. Бо не існує державних грошей, є гроші платників податків».

За 25 років роботи Рахункова палата проаналізувала 25 державних бюджетів, знайшла понад 130 млрд грн резервів для збільшення доходів. За результатами проведених аудитів було надано маже 26 тисяч пропозицій, у середньому 12 рекомендацій на один аудит.