В Одеській області споживачі природного газу зіткнулись з масовим отримання платіжок за паливо, яке вони фактично не споживали.

Про що зазначає депутат Одеської обласної ради, Дмитро Чапір. Реагуючи на ряд скарг громадян свого виборчого округу, політик у прямому ефірі відвідав профільний департамент Одеської ОДА.

Як стало відомим з трансляції, на території області мають місце масові нарахування газопостачальної компанії на сплату за газ, якого не споживали абоненти.

Вже є випадки, коли споживачам літнього віку дзвонять, здійснюють психологічний тиск та примушують до сплати боргу, якого не існує.

За словами очільника Департаменту систем життєзабезпечення та енергоефективності Антона Шалигайло, останнім часом до облдержадміністрації надходить численна кількість звернень громадян щодо подібних випадків в усіх куточках області. З цього приводу вже неодноразово проводились робочі наради за участю постачальників та розподільників газу, які працюють на території Одещини.

Абонент повинен щомісяця, в період з 01 по 05 число передавати свої показники фактичного споживання об’ємів газу. Якщо в цей період відповідні показники не надходять до газопостачальної компанії та компанії яка займається розподілом — застосовується відповідна формула та методика нарахування.

Чиновник зауважив, що ця методика є недосконалою та існує правова колізія. В НКРЕКП вже перебуває проєкт постанови, якою передбачається врегулювати на законодавчому рівні питання нарахування та перерахування споживачам, які не встигли у визначений строк передати свої показники.

Поки питання вирішується на рівні органів центральної виконавчої влади, в профільному департаменті пояснили короткий алгоритм дій:

Якщо ви зіткнулись з неїснуючим боргом в платіжці за газ — не треба панікувати і бігти платити!

— Слідкуйте за вчасним наданням показників за спожитий в минулому місяці газ — їх треба передати постачальній компанії з 01 по 05 число нового місяця! Це можна зробити телефоном, письмовим зверненням або в особистому кабінеті на сайті.

— Уразі надмірного нарахування за не спожитий газ, необхідно невідкладно повідомити про це постачальній компанії — письмово звернутися з проханням перерахунку, зазначити фактичні межі споживання, вимагати у компанії зробити акт звірки-постачання на зазначений період і відповідно до якого здійснити нарахування за фактичне споживання.