У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області, розповіли що мають знати поціновувачі грибів та грибникарі-реалізатори.

Здавна гриби – одна з улюблених їстівних страв. Збір грибів називають «тихим полюванням». Той, хто лінується, або не в змозі «полювати по-тихому», їх купує. Але чи нешкідливі гриби? Купуючи гриби в різноманітних місцях, окрім торгово-роздрібної мережі та ринків, де є державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, споживач наражає себе і своїх близьких на серйозну небезпеку – отримати харчове отруєння замість задоволення скуштувати смачну страву.

Існують прості правила реалізації грибів, які необхідно знати як продавцю, так і покупцю. Збиранню, заготівлі та реалізації підлягають лише їстівні молоді гриби, що не переросли. Реалізація грибів, що переросли, а також пошкоджених личинками, слимаками і плісенню, зіпсованих грибів – забороняється.

На продаж їстівні гриби допускаються тільки свіжозібраними, розсортованими за ботанічним видом, ретельно очищеними від землі, сміття, шкідників, неушкодженими і не пом’ятими. Призначені до продажу пластинчаті гриби повинні бути абсолютно цілими і мати цілу ніжку, акуратно відділену від грибниці. Такі гриби без ніжок, особливо печериці та сироїжки, до продажу не допускаються.

На продаж допускаються лише ті гриби, які повністю відповідають стандартному переліку їстівних грибів за наявним в ньому описом. Продаж суміші з різних грибів категорично забороняється. Продавець повинен точно знати загальновживані назви грибів, які реалізує.

До продажу на ринку допускаються гриби тільки у свіжому і сушеному вигляді, які зібрані, підготовлені і висушені з дотриманням вищевикладених правил і ті, які пройшли обов’язкові дослідження в держлабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

У сушеному вигляді дозволяється продаж на ринках наступних грибів: білих, підберезовиків, підосиковиків, моховиків, маслюків.

Для продажу на ринку повинно бути відведене спеціальне місце (ряди, ларьки, тощо), де відбувається торгівля грибами. Розосереджена торгівля грибами в різних місцях ринку не допускається.

Продаж грибів дітьми, а також особами, які не знають назв грибів, що продаються, не допускаються.

Виконання вищевказаних правил убезпечить від неприємностей, а дбайлива господиня, поставивши на стіл смачні страви з грибів може з упевненістю сказати: «Смачного!».