Якщо ви зібралися до сімейного лікаря і раптом виявилося, що він у відпустці – без паніки. Розповідаємо, як усе працює.

Декларація з вашим лікарем дійсна в будь-якому разі. На час відпустки цього лікаря амбулаторія чи медичний центр зобов’язані призначити йому заміну. Тож без допомоги ви не залишитеся. Декларацію з новим лікарем укладати не потрібно. Ви отримаєте безоплатно весь обсяг послуг, передбачений медичним  пакетом на первинній ланці.

Важливо: е-рецепт на доступні ліки може виписати лише той лікар, з яким у вас декларація. Тому не відкладайте отримання нового рецепта до останнього. Плануючи відпустку, лікар може виписати вам рецепт одразу на три місяці. Нагадуємо, що е-рецепт видається:

не раніше ніж за 7 днів, якщо в попередньому е-рецепті курс лікування було встановлено на термін від 21 дня та більше;

за 3 дні, якщо такий строк є меншим за 21 день.

Амбулаторія інформує про планову відсутність лікаря, публікуючи повідомлення на своєму сайті чи в соцмережах, розміщуючи фізичне оголошення та повідомляючи пацієнтам особисто, якщо вони записані до цього лікаря. Якщо вам принципово звернутися саме до свого лікаря, почекайте кінця відпустки. Не турбуйте лікаря під час відпочинку.

У невідкладній ситуації зверніться до лікарні самостійно чи подзвоніть 103, така допомога не потребує декларації чи направлення.