Комунальне некомерційне підприємство “Одеська обласна клінічна лікарня” Одеської обласної ради” є учасником пілотного проєкту з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Всього впродовж минулого року в Україні виконано понад 300 трансплантацій, про що повідомляє МОЗ.

Як йдеться, це вдвічі більше, ніж у 2020 році, та майже вчетверо більше, ніж у 2019-му. 

Наразі в Україні діють 26 центрів трансплантації, яким витрати за операції повністю покриваються з державного бюджету.

05 січня, Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» № 1967-ІХ.

Завдяки ухваленому закону можливо:

  • через портал “Дія” дати прижиттєву згоду чи незгоду на пожертву органів для трансплантації у випадку смерті;
  • удосконалити алгоритми підбору пари донор-реципієнт Єдиною державною інформаційною системою трансплантації органів і тканин відповідно до найкращого збігу за імунологічними показниками з урахуванням черговості, що покращить прогноз приживання органу;
  • залучати представників релігійних організацій до популяризації питань трансплантації тощо.

Також закон продовжує до грудня 2023 року пілотний проєкт із трансплантації, в якому всі операції оплачуються МОЗ за достойними тарифами, оскільки вже очевидна ефективність цього пілотного проєкту як інструменту побудови системи трансплантації. Для пацієнта операції з трансплантації залишаються безоплатними.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім абзаців одинадцятого і дванадцятого підпункту 7 пункту 4 розділу І, які набирають чинності з 1 грудня 2022 року.