На інформаційному порталі реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади — “Децентралізація” доступні картосхеми територіальних громад Одеської області в онлайн-форматі.

Про що повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України.

Як йдеться, кожна громада вже зараз може завантажити картосхему своєї території. Для цього необхідно обрати свою громаду зі списку: decentralization.gov.ua/.

Загальнодоступні картосхеми не визначають юридичних меж громад, їх встановлення – наступний крок, який мають зробити профільне Міністерство спільно з Держгеокадастром.


Як зазначають, власна картосхема дозволить громадам ефективніше управляти територією, інвентаризувати майно та ресурси, а також більш ефективно планувати власний розвиток.

Цікаво, що Одеська область є першою за кількістю громад серед усіх областей України. На території області знаходиться 91 територіальна громада: 19 міських, 25 селищних та 47 сільських. Найбільша кількість громад знаходиться в Одеському районі — 22, найменше громад в Ізмаїльському районі — 6. Найбільшою за площею в області є Балтська міська громада, найчисельнішою — Одеська міська громада, найбільшою за кількістю населених пунктів (58) — Куяльницька сільська громада.