В Одесі перестало битися серце найстарішого фтизіатра України, заслуженого лікаря України, кандидата медичних наук Леоніда Григоровича Авербуха.

Про що зі словами скорботи повідомили на сайті Одеської міської ради.

Як йдеться, з 1957 року Леонід Авербух працював у протитуберкульозних установах Одеси.
Його трудовий стаж – понад 60 років.

Прощання з визначним медиком відбудеться 19 січня о 10:30 за адресою: Фонтанська дор., 9-б.


Леонід Григорович Авербух – одесит у сьомому поколінні. 1806 року в Одесі народився прапрапрадід Леоніда Григоровича по материнській лінії. Батьки по лінії батька переїхали до Одеси 1912 року з Бессарабії.

Сімейна династія Авербухів-Зальцбергів з 1924 по 2010 рік безперервно служила одеській фтизіатрії.

Батько Леоніда Григоровича – учасник оборони Одеси, загинув під час оборони Севастополя у 1942 році. Леонід Авербух і сам був учасником війни, мав бойові нагороди. У 14 років, перебуваючи в евакуації в Ташкенті, разом із мамою – завідувачкою рентгенологічним відділенням, працював у кістково-суглобовому відділенні в Узбецькому інституті туберкульозу, де лежали і поранені. Мати та син разом повернулися до Одеси у жовтні 1944 року.

1952 року Леонід Авербух успішно закінчив Одеський медичний інститут.
З 1957 року Леонід Григорович Авербух працював у протитуберкульозних установах Одеси.
Його трудовий стаж – понад 60 років.

Протягом 45 років завідував консультативним відділенням Одеського обласного протитуберкульозного диспансеру. Майже до 90 років Леонід Григорович Авербух був провідним науковим співробітником Українського науково-дослідного протичумного інституту імені Мечникова.

У лікаря Авербуха понад сто наукових публікацій. П’ять професійних наукових монографій. На особливому місці – його книга 2006 року випуску «Туберкульоз: етапи боротьби, здобуття та втрати». Ця книга є у всіх провідних бібліотеках світу.

Авторитет лікаря Авербуха настільки великий, що він увійшов до складу розробників найважливіших документів на законодавчому рівні. Леонід Авербух – співавтор Закону про боротьбу з туберкульозом.

Особлива гордість одеського лікаря останніх років – Атлас поширеності туберкульозу в Україні, що ґрунтується на багатофакторних показниках. Над виданням разом Леонідом Авербухом працював цілий колектив – 12 вчених, лікарів та математиків. Накопичені знання покликані допомогти лікарям профільних установ боротьби з епідемією туберкульозу.

30 років тому за власний кошт Леонід Авербух на базі Обласного протитуберкульозного диспансеру відкрив Музей історії боротьби з туберкульозом і всі ці роки підтримував та оновлював його.

Член Національної спілки журналістів України, Леонід Григорович Авербух усе життя співпрацював із провідними одеськими газетами. Крім наукових праць, Леонід Авербух був автором документальної та мистецької прози, писав вірші, видав кілька книг. Особливе місце займає його автобіографічна повість «Бачив, чув, знав».