Уряд затвердив Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їх повноважень.

Про що повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України.

Йдеться про субвенцію для нарахування заробітної плати працівникам 119 райрад, що знаходяться на підконтрольній Уряду України території. Відповідний проєкт постанови схвалений на засіданні Кабінету Міністрів.

«У процесі децентралізації важливо забезпечити ефективне функціонування всієї системи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Зокрема, належне виконання повноважень районних рад, що закріплені в Конституції України та базовому законодавстві. Відтак у державному бюджеті на 2022 рік передбачено понад 154 млн грн, які будуть спрямовані лише на оплату праці та нарахування заробітної плати працівників райрад за цей рік», – підкреслив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Як зазначається, Мінрегіон неодноразово звертав увагу, що підготовка та виконання відповідних районних бюджетів – пряма відповідальність райрад та райдержадміністрацій, вони повинні бути збалансованими, незважаючи на обсяг ресурсів. Ця вимога витікає з Бюджетного кодексу України – повноваження на здійснення витрат бюджету мають відповідати обсягу надходжень на відповідний бюджетний період. Також затвердження місцевого бюджету з дефіцитом є порушенням вимог Кодексу.

Типові ознаки порушень більшості районних рад:

✔ призначення більше одного заступника голови райради;
✔ затвердження апарату райради, на фінансування якого немає коштів, але ці видатки затверджуються у районному бюджеті.

Враховуючи зазначене, а також обсяг субвенції з державного бюджету, райрадам було рекомендовано встановити на перехідний період мінімальну штатну чисельність апарату, яка не перевищує 8 працівників.