Комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування Парламенту, підтримав законопроєкт №6082 «Про транскордонне співробітництво».

Про що повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України.

Як йдеться, документ покликаний надати рівні можливості всім регіонам України у співпраці з іншими країнами та розширити їхній доступ до міжнародних джерел фінансових ресурсів.

«Проєкт Закону “Про транскордонне співробітництво” гармонізує законодавство України з європейським правом та розширює можливості для регіонів та громад. Ключова зміна полягає у розширенні межі транскордонного співробітництва. Тобто, громади зможуть реалізовувати спільні проєкти не лише з громадами сусідніх, а й інших країн. Таке співробітництво сприяє розвитку економічних, соціальних, науково-технічних, екологічних, культурних та інших відносин, обміну досвідом», — зазначив заступник Міністра Іван Лукеря.

Також документ передбачає зміни правових, організаційних, фінансових та інших засад розвитку транскордонного співробітництва шляхом:

  • приведення норм законодавства України у сфері транскордонного співробітництва у відповідність міжнародному праву;
  • розширення доступу регіонів та громад до міжнародних джерел фінансових ресурсів;
  • підтримки та супроводження регіонів та громад у започаткуванні та розвитку транскордонного співробітництва.

У Державному бюджеті України на 2022 рік передбачено 60 млн грн на реалізацію проєктів транскордонного співробітництва, відібраних за результатами конкурсу. Відбір проєктів транскордонного співробітництва розпочнеться в лютому 2022 року. Оголошення про початок проведення конкурсного відбору буде розміщено на офіційному вебсайті Мінрегіону.