Реалії сьогодення в умовах російського військового нашестя активізували інформаційне поле та перевернули бібліотечне життя Одещини. Тому на боротьбу з інформаційним нагнітанням в регіоні не менш вагомим стає вплив Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Грушевського.

Про що журналіст «Тезису» на передодні поспілкувався із головним бібліографом науково-бібліографічного відділу, Євгеном Забіяновим.

Як розповів фахівець, директор наукової бібліотеки Юліана Амельченко зокрема зазначає, що сьогодні важливим аспектом діяльності бібліотеки є захист інформаційного простору. Додавши при цьому, що треба взяти до уваги підґрунтя забезпечення розумного балансу між необхідністю інновацій і збереженням цінних бібліотечних традицій.

Так, з перших днів після оголошення дії воєнного стану в країні, запис та перереєстрація своїх користувачів книгозбірнею проводяться безплатно.

Фахівці спеціалізованого відділу юридичної літератури на своєму інтернет-блозі створили сторінку «Воєнний стан в Україні: законодавство», де оперативно поповнюють актуальну нормативно-правову інформацію.

Відділ електронної бібліотечно-бібліографічної інформації на особистій сторінці ООУНБ в фейсбук та офіційному веб-сайті бібліотеки публікують месседжи про більше ніж 6000 нових книг отриманих бібліотеками Одещини від Українського інституту книги. В постах популяризується національно-патріотична література, якою можуть активно користуватись відвідувачі бібліотеки. Адже перегортаючи сторінки книг, які розповідають про історію становлення держави та боротьбу за незалежність України, про героїв минулого та сьогодення, про митців та науковців, про воїнів та ветеранів, бібліотекарі впевнені, що українці будуть читати та перечитувати кожну книгу з душевним тріпотінням та відчуттям гордості, що ми – громадяни нашої України, ми непереможні тому, що ми єдині, а наша держава – найкраща.

Але однією з головних подій провідної бібліотеки Одеської області стало відродження «Народного університету» на базі відділу соціокультурної діяльності. Ініціативу було реалізовано за підтримки Одеського центру патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді, кафедр історії України Одеського Національного Університету ім. І. І. Мечникова та Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К. Д. Ушинського, багатьма громадськими організаціями та об’єднаннями.

У змішаному форматі, offline та online відеоконференцій, проходять лекції, кожна з яких присвячена актуальній темі теперішньої реальності.

  • Як не стати мішенню сучасної російської інформаційної війни, ефективно протидіяти веденню в оману, чому соцмережі – зручне середовище для поширення дезінформації, як перевіряти інформацію під час війни та яку інформацію можна поширювати пояснювала медіааналітик Інституту демократії імені Пилипа Орлика, д. політ. н., професор кафедри журналістики та соціальних комунікацій Донецького національного університету ім. Василя Стуса Наталія Стеблина.
  • Про історичні аспекти становлення українсько-білоруських відносин протягом X – XX ст. розповідав д. і. н, професор кафедри історії України ОНУ імені І. І. Мечникова Тарас Гончарук. Основною тезою лекції став наголос: «Оборона північних земель України лежить на північних межах Білорусі», – адже саме про цей факт писав у своїй роботі «Чорноморська доктрина» знаменитий одесит, фундатор української геополітики Юрій Липа.
  • Лекція к. іст. н, доцента, завідувача кафедри історії України Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського Володимира Чумака висвітлила проблематику «російсько-українська війна: збагнути росію».
  • Своєю чергою доценти кафедри історії України ОНУ ім. І. І. Мечникова Олександр Музичко та Володимир Полторак зосередили увагу на темах «Вполювання російського хижака: уроки від українських націоналістів» та «Війна і Їжа: як логістика перемагала зброю».
  • Не менш актуальними були виступи члена Національної спілки художників України Сергія Савченка «Ідентичність… Чи увійдеш у новий день очищеним від відбитків на собі знаку неволі та уярмленого чужинцями часу, що прожив?…» та  к. філол. н, доцента кафедри української літератури ОНУ імені І. І. Мечникова Ірини Нечиталюк й психотерапевта психоаналітичної орієнтації, магістра психології Ганни Бевзенко «Подолання синдрому вигорання в українській літературі».

Наголошуючи на використанні нових форм обслуговування користувачів бібліотеки, особливо на основі інформаційних технологій, усі лекції доступні на YouTube каналах ООУНБ та Центру патріотичного виховання.

Відродження «Народного університету» як продукту творчої інтелектуальної діяльності, збереження власного відеоконтенту шляхом популяризації думок, ідей та наукових знань серед широкої аудиторії – це стратегія збереження бібліотекою національної нематеріальної культурної спадщини у цифровій формі через нові форми та підходи.

Як зазначає головний бібліограф, сьогодні Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Грушевського міцно тримає свій стрій в інформаційному просторі. Вона робить усе можливе задля того, щоб кожний її читач любив українську книгу, любив рідну мову та любив Україну. Адже саме для цього вона кожен день цілодобово знаходитися на інформаційній передовій.