Одеський художник Ігор Гусєв створює свій щоденник малюнків “Третя світова війна”. Його він називає “мистецтвом швидкого реагування”, адже на написання картини під звуки повітряної тривоги він витрачає близько п’яти хвилин.

Про це автор розповів в ефірі “Українського радіо. Одеса”.

За основу деяких своїх малюнків Ігор Гусєв бере відомі картини художників. Він змінює, або домальовує якісь деталі, тим самим перевертаючи їхній сенс.

“Деякі картинки знайомі нашим громадянам зі шкільних років і коли в них з’являється новий актуальний контекст, який змінює реальність. Сьогодні ми живемо в епоху, коли кожен день змінюється реальність і наше ставлення до старих кінофільмів, до старої музики совкової, будь-якої. І цей факт, що змінилося – це людям подобається”, – впевнений художник.

Ігор Гусєв створює ілюстрації на старих книжках, які придбав на “барахолці”. У своїх роботах автор використовує іронію та самоіронію.

“Іронія – то не є страх. Коли під час війни людина чогось боїться, то вона ніколи не переможе. А коли вона сміється над ворогом – має дуже багато сил перемогти й дуже багато мотивацій. Вона стає в декілька разів кращим воїном”, – запевнив він.

“Коли на вулиці сирени, писати живопис дуже складно. Тому я займаюся мистецтвом швидкого реагування: книжка, п’ять хвилин, і вже маємо мистецтво”, – сказав художник.

Автор робіт розповів про те, що іноді він може побачити якусь фразу чи ідею нового малюнку у чиємусь інтерв’ю чи коментарі у соцмережі.

За словами художника, усі події та новини пов’язані з війною так чи інакше впливають на художників та їхню творчість.

“Зараз з’явилося таке велике поле нових можливостей. Ще декілька місяців тому, намалюй я Пушкіна з блискавками в очах, зі мною б не вітався жоден одесит, а сьогодні підходять і кажуть: “О це гарно, це імперська зараза, яка нам вже не потрібна ніколи”. І ми маємо дуже багато зараз речей, які ще не заштамповані. І маємо можливість, я маю на увазі митців, робити щось нове і це дійсно нова хвиля”.

“Коли у моєму місті у моїй країні відбувається щось дуже погане, я не можу зараз бути очі в очі з ворогом, але я хочу щось робити для того, щоб моя країна і мої брати та сестри вийшли з цього стану, і це тільки мистецтво в мене є. Тому я малюю, тому я рву книжки”, – додав Ігор Гусєв.