Після зупинки роботи підприємства “Артемсіль” – єдиного в Україні, яке займається виготовленням солі, цей продукт зник з полиць одеських магазинів. Хоч експерти й заявляють, що дефіциту вдасться уникнути завдяки імпорту, ажіотаж довкола продукту збільшився.

Про що розповідає Суспільне Одеса.

Як йдеться в ексклюзивному репортажі, Мая Базарова продає продукти довгого зберігання на одеському ринку “Привоз”. Розповідає – останній тиждень виник ажіотаж на сіль. Щодня зранку продавчиня отримує поставки зі складу. Нову партію розкупили за годину.

“У нас сьогодні була сіль, кілограм – 40 гривень. Було 500 кіло, ми все продали. Мішками брали, тому що тут люди ковбасу солять, сало солять, ось вони брали багато. Ми намагались, щоб усім вистачило, по три по два кіло на руки. Усі задоволені, усе нормально було”, – розповіла жінка.

Таблички із написом “Солі немає” можна побачити на більшості прилавків ринку. Одна з відвідувачок, Марина Осадчук, розповіла – розбирають шаленими темпами. Їй пощастило, має запаси.

“У мене є один пакетик солі, і, мабуть, цього досить на рік, або на два. Я не буду в паніці бігти й закуповувати багато солі. Вчора в групі говорили, що десь прибула сіль. Пів години – її вже немає. Тобто ажіотаж є, люди купують швиденько, роблять запаси.

Ігор та його дружина прийшли на “Привоз” за продуктами. Чоловік розповів, довелося купувати сіль, яку привезли з-за кордону.

“Дивіться, ми взяли в ідеалі 25…румунська сіль, 25 гривень за кілограм, вона ще коштувала по 16, і ми поділимось серед родичів, але зараз вона просто зникла. Спеціально вчора їхали, хотіли взяти щось ще, але її просто немає. Ані йодованої, ані нашої, нормальної солі”.

Ірина Агапова купує продукти здебільшого на “Привозі”. Каже – чула про ціни в 100 гривень за кілограм.

“Сіль, кажуть, є, але дорого, але я не бачила – я не бачила взагалі, ні дорого, ні дешево. Бог дасть, іноземна сіль буде, не помремо, все в нас буде добре.

Думка експерта

Дефіцит виник через зупинку єдиного підприємства з виготовлення кухонної солі у зв’язку з бойовими діями, розповів економічний експерт Сергій Якубовський. Проте вирішити проблему можна за допомогою імпорту.

“Я думаю, що панікувати не треба, тим паче, що цей товар легко імпортувати в Україну. Знову ж таки, це не бензин, який потребує спеціальних засобів для перевезення. Сіль можна перевозити в чому завгодно, тому я вважаю, що ця криза завершиться швидко”.