В Україні та світі 1 червня відзначають День захисту дітей. Свято покликане захистити малюків від насильства, голоду й неможливості здобути освіту та медичну допомогу.

Фото: Доброславська ОТГ

У селищі Доброслав в цей день провели реквієм за дітьми, які загинули від рук рашистів з початку гострої фази російсько-української війни.

За даними ювенальних прокурорів, більше ніж 689 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 1 червня 2022 року офіційне число дітей-жертв – 243, поранених – 446.

Діти, які загинули, ніколи не матимуть дитинства, не проживуть свої життя, не сядуть за парти. За кількістю дітей, які загинули, в Доброславі поставили на шкільному подвір’ї стільці та поклали на них іграшки.

На подвір’ї школи грала безсмертна мелодія Мирослава Сикорського ля-мінор, а на очах в учасників акції – були сльози. Українські матері оплакували спустілі ліжечка, в яких мали б мирно спати українські діти, спустілі шкільні парти, за якими не будуть вчитися чиїсь синочки та донечки.

Найбільше дітей за понад три місяці вторгнення постраждали у Донецькій області – 151, на Київщині – 116, Харківщині – 105, Чернігівщині – 68, Луганщині – 50, Херсонщині – 49, Миколаївщині – 45, Запоріжжі – 28, Сумщині – 17, а також на Житомирщині – 15. Ще 16 постраждалих нарахували у Києві.

Ці цифри у статистиці постраждалих не є остаточними, бо досі триває робота зі встановлення жертв в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.


Джерело