Волонтерки Олена Дуплійчук та Анастасія Вальгер на домашній кухні готують веганську їжу для військових ЗСУ, ТрО та волонтерів. Два місяці тому вони почали годувати переселенців. Зараз мають замовлення від волонтерських організацій та військовослужбовців-веганів.

Волонтерки готують без м’яса та продуктів тваринного походження. Котлети роблять із соєвого текстурату, грибів, цибулі та моркви. У меню також нут, сулугуні, веганський сир та овочі. Приготування веганської їжі займає у волонтерок близько чотирьох годин. Потім її фасують на порції: для військових вони вдвічі більші.

“Якщо там бобові – це вже білок, якщо там соєвий текстурат – це також білок, припустимо, сьогодні у нас котлетки з соєвим текстуратом – це білок, плюс буде нут – це також білок. Багато білка – це в принципі добре, а ще цей він корисніший для людського організму”, – зазначила волонтерка Олена Дуплійчук.

Наразі у дівчат щодня замовлення на 32 порції веганської їжі, розповіла волонтерка Анастасія Вальгер:

“Я багато веганів знаю в Одесі і дехто з них пішов до ЗСУ, до ТрО. Я написала їм, потім виставила сторіз в інстаграм “Чи знаєте ви військових ваганів в Одесі в ТРО та ЗСУ ?”, я і в групі написала в телеграмі. І поступово мені почали писати військові вегани”.

Андрій – резервіст ЗСУ. Зазвичай раціон у військовій частині не обходиться без м’яса, тому просить приготувати їжу окремо:

“Є просто їжа, але вона або м’ясна, або не ситна зазвичай. Доводилося купувати шаверму якусь чи фалафель чи ще щось, а тут більш зручно, залежить від того, які кухарі на кухні. Деякі готують навіть окремо, навіть якщо без м’яса, не ситно щось для веганів. Іноді є можливість самому для себе і для товаришів щось приготувати”, – розповів хлопець.

Позивний Олександра – “Веган”. Каже – в армійському меню може знайти щось для себе, втім волонтери готують більш насичену та різноманітнішу їжу

“Насправді дуже заскучав за рідкою їжею, ось так щоб суп приготували або борщ по веганському формату, то це рідко буває. А клітковини досить вистачає, тобто каші макарони, гречнева, круп’яна, пшоно. Зараз взагалі кожна передачка від них є такою приємною несподіванкою і включає в себе те, що ти рідко знаходиш самотужки. Тофу, фалафель, нуд, бакануш, всякі гумуси, здебільшого таке, що жирніше, ситніше і не забирає багато часу в приготуванні”.


Джерело