Останнім часом Інтернетом шириться інформація щодо ймовірного виникнення дефіциту на такі важливі продукти, як сіль, цукор, а також на оцет столовий, харчову соду. Через війну спостерігається ажіотажний попит, що призводить до зростання цін.

Наразі, зазначає заступник Начальника Одеської ОВА Дмитро Радулов, штучно створений ажіотаж на сіль пояснюється зупинкою роботи одного із найбільших підприємств з солевидобутку в Європі – «Артемсіль», яке зараз простоює через постійні обстріли окупантів.

«Проблема вирішена в повному обсязі коштом імпорту солі із Туреччини, Румунії, Польщі та Німеччини. Дефіцит який може виникати в окремих випадках зумовлений лише попитом» – додає Дмитро Радулов.

Щодо ситуації із цукром – за даними експертів зараз на ринку його на 40% більше, ніж минулого року, а споживачів на жаль на 15% менше, коштом того, що населення частково виїхало з країни.

«Для дефіциту цього товару немає підстав, виробленого 2021/2022 маркетингового року цукру вистачить, щоб перекрити потребу України в цьому продукт в повному обсязі. Однак, через ажіотажний попит, деякі торговельні мережі області ввели обмеження на реалізацію товарів – не більше 5 кг цукру в «одні руки», а солі – не більше двох одиниць» – говорить заступник Начальника Одеської ОВА.

За словами Дмитра Радулова, дефіциту оцту зараз немає. Вся продукція регулярно надходить у точки збуту.

«Може змінюватися лише ціна, адже вона залежить від логістичної складової. Наразі виробництво оцту працює безперебійно. Проблем з поставками сировини (оцтової кислоти) немає. Штучна нестача цього продукту у деяких торговельних мережах пов’язана із загальним ажіотажем на соціальні товари, який запустив знову ж таки, штучний дефіцит солі. Продаж оцту зріс утричі. Постачальники збільшили обсяги виробництва та відвантажень — ситуація вже стабілізувалася» – відзначає заступник Начальника Одеської ОВА Дмитро Радулов.

Сода в Україні не виробляється і останніми роками імпортувалася на 100%. Вона є у достатній кількості в Туреччині і законтрактована для забезпечення попиту. На даний час у мережах «Копійка», «Таврія», «АТБ», «Сільпо» та інших магазинах Одеської області ці товари є в наявності і законтрактовані в необхідній кількості.

В Одеській ОВА звертаються до одеситів з проханням не створювати ажіотажний попит і не сприяти тим самим ворогу!