В Україні існує постійна потреба в донорській крові. Здорова людина без протипоказів може витратити лише годину свого часу на похід у центр крові — і врятувати чиєсь життя.
Як підготуватися до донації?
Їжте здорову їжу, зокрема багату на залізо. Таку як червоне м’ясо, риба, птиця, боби, шпинат тощо. Регулярне харчування допоможе підтримувати рівень цукру в крові на стабільному рівні. Це важливо, щоб не сталося запаморочення після донації.
Якщо збираєтеся здати лише тромбоцити, не вживайте аспірин за два дні до здавання.
У день донації поснідайте здоровою їжею, уникайте жирного.
Багато пийте. Перед самим здаванням випийте до 500 мл води чи іншої рідини.
У день здачі крові уникайте енергійних та силових вправ. Легкі фізичні вправи, такі як ходіння, є корисними.
Прийдіть у центр крові в одязі, який легко закотити вище ліктя.
Після донації відпочиньте кілька хвилин, випийте склянку води, уникайте алкоголю в найближчу добу.
Перелік медзакладів, де можна здати кров, є на сайті МОЗ і на donor.ua.