Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліція України у партнерстві з Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в рамках «Партнерства Біарриц», ініційованого Оленою Зеленською, презентували мобільний застосунок для жінок, які постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства, або перебувають у групі ризику.

Застосунок дозволяє полегшити отримання допомоги тією категорією жінок, які не мають можливості подзвонити у поліцію через фізичні особливості (наприклад, особи з порушенням слуху), тотальний контроль особистого життя, відсутність коштів на рахунку тощо.

Основною перевагою застосунку є прямий зв’язок з поліцією через кнопку «SOS», без дзвінка на 102, та з автоматичним визначенням місця перебування постраждалої через геолокацію.

Концепція застосунку робить його абсолютно непримітним для кривдника, що дозволяє постраждалій без остраху встановити та використовувати застосунок у своєму телефоні.

Зовнішній інтерфейс застосунку замасковано під звичайний додаток у телефоні жінки. Кнопка виклику поліції, корисна інформація та контакти інших служб допомоги у випадках домашнього або гендерно зумовленого насильства доступні тільки у прихованому інтерфейсі, доступ до якого має лише власниця телефону.

Назва застосунку не розповсюджується з метою безпеки жінок, які будуть ним користуватися. Наразі дізнатися деталі щодо назви застосунку та його встановлення можна, зателефонувавши на гарячу лінію 116 123.

Застосунок функціонує і доступний для завантаження як у Play Market, так і в App Store.

Довідка
За даними ГУНП в Одеській області, протягом І півріччя 2022 року на номер 102 надійшло 3093 телефонних дзвінки за фактами вчинення домашнього насильства стосовно мешканців м. Одеси. З них: щодо жінок – 1995, щодо чоловіків – 358, щодо дітей – 89.


Джерело