Заклади освіти в умовах воєнного стану мають уособлювати поняття «Заклад освіти – місце безпеки», бо безпека дітей є найголовнішим завданням при підготовці шкіл до навчального року, зазначає директор Департаменту освіти і науки Одеської ОВА Олександр Лончак.

Заклади освіти перед початком навчального року мають провести інформаційну роботу з батьками. Показати укриття, де під час повітряної тривоги будуть перебувати діти, розробити та донести до відома дітей, батьків, вчителів правила перебування в укритті, правила передачі дитини батькам після завершення тривоги та інші безпекові питання.

На разі департаментом проводиться інформування педагогів та батьків щодо особливостей освітньої діяльності шкіл у новому навчальному році та вивчається їх думка щодо бачення формату організації роботи кожного конкретного закладу освіти. Тож ми запрошуємо і закликаємо всіх батьків особисто побувати в тих школах, які відвідують ваші діти та ознайомитися з умовами в укриттях, які створено у школах Одеської області для учнів аби самим визначитись, який формат навчання ви оберете для своєї дитини. В укриттях мають бути тепло, світло, вентиляція, вода й усе для комфортного перебування під час тривалої повітряної тривоги” – наголошує Олександр Лончак.

Враховуючи всі ключові показники, форматом освітньої діяльності в Одеській області буде обрано змішану форму роботи освітніх закладів, яка поєднує очний і дистанційний режими. За словами Олександра Лончака, реалізація такого поєднання стане можливим через практичні та лабораторні заняття, які можуть проводитися в очному режимі та лекційні – дистанційно.

В закладах загальної середньої освіти області, за заявами батьків або осіб, які їх замінюють і виключно у тих приміщеннях закладів освіти, що мають якісні укриття та захисні споруди необхідної потужності, будуть працювати по-перше групи та класи з очною формою здобуття освіти, по-друге з індивідуальною формою роз’яснення матеріалу. Також будуть сформовані групи та класи з використанням технологій дистанційного навчання, з використанням електронних підручників, матеріалів освітньої платформи «Всеукраїнська школа онлайн» – повідомив директор Департаменту освіти і науки Одеської ОВА Олександр Лончак.