Рішення Європейського Союзу щодо надання Україні грантової підтримки на закупівлю 30 млн LED-ламп на заміну застарілих ламп розжарювання дасть можливість знизити енергоспоживання по всій країні та допоможе збалансувати систему.

Про це зазначила Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час прямого включення з Парижу в ефірі Національного телемарафону.

Наразі Уряд доопрацьовує механізм, щоб максимально спростити процес, аби якнайшвидше змінити велику кількість лампочок по всій країні. Реалізація програми почнеться в містах із найбільшим навантаженням на енергосистему – Києві, Львові, Одесі, Дніпрі, потім розшириться на всю країну.

Це дає можливість економити енергосистемі від 7% до 10% електроенергії і балансувати її. Наразі Уряд розробляє алгоритм для реалізації цієї програми.

Попередньо передбачається, що кожна людина старше 18 років буде мати право безплатно обміняти 5 ламп старого зразка на 5 нових світлодіодних. Це дасть змогу отримати економію електроенергії до 1,5 гігавата в часи пікових навантажень. За оцінками Укренерго, такий захід по ефективності співставний з переведенням найбільших промислових споживачів на нічні зміни роботи.