Після обстрілу 14 січня стан енергетичної системи України погіршився. Російські ракети влучили в об’єкти енергетичної інфраструктури. НЕК Укренерго зменшив ліміти споживання електричної потужності операторам системи розподілу. Яка ситуація наразі на Одещині, для чого робляться екстрені відключення електроенергії та коли можна очікувати на повне відновлення електроенергії – розповів Суспільному генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор’єв.

Який тип відключень зараз в Одесі та області

Ситуація різна вночі і вдень, тому середнього проміжку часу немає. Ми намагаємось перейти від екстрених до стабілізаційних відключень – це тривалий процес у такій складній ситуації. Наразі ситуація в енергосистемі така, що ліміти вночі менше, ніж ліміти споживання електричної потужності вдень. Тому вдень ми намагаємось надати електроенергію нашим клієнтам більше, а вночі в змозі надати менше.

Для чого робляться екстрені відключення електроенергії

Екстрені відключення робляться для того, щоб розвантажити енергосистему, але, якщо це стосується нашої електромережі, то ми вкотре просимо наших клієнтів: очікуючи світло, для того, щоб не сталося аварійних ситуацій, вимикати всі електроприлади з мережі та користуватися енергоємними пристроями по черзі. Після отримання електроенергії вмикати ці електропристрої через деякий час для того, щоб не було ще аварійних ситуацій та клієнти знову не залишалися без світла.

Чи діють зараз графіки відключень електроенергії

Наразі тривають екстрені відключення. Графіки, за якими світло вмикалося і вимикалося по годинам – не діють. Тому енергетики діють по ситуації, яка триває протягом доби, тижня. Намагаємось якнайбільше подати електроенергію в домівки наших клієнтів.

Чому в деяких будинках є світло, коли його ніде немає

У деяких клієнтів, які знаходяться на одній лінії з критичною інфраструктурою, зовсім не відбуваються відключення, а інші вимикаються за екстреними або стабілізаційними відключеннями. Або є такі житлові комплекси, які вже придбали генератори і працюють, у разі відключення, на них.

Яка ситуація в інших регіонах

У нас об’єднана енергосистема і ситуація однакова в усіх областях України – напружена та тяжка. Тому там теж електроенергія споживається за екстреними графіками відключень. Розуміючи це, неможливо отримати від когось якісь надлишки або додаткові обсяги електроенергії. Тому працюємо всі в однакових умовах.

Коли в Одесі та області можна очікувати на повне відновлення електроенергії

Я не в змозі прогнозувати, коли саме, але розумію, що це тривалий та дуже складний процес, тому що вражені об’єкти інших компаній. Коли буде достатній обсяг генерації, тоді і буде перехід від екстрених відключень до стабілізаційних. Далі, в залежності від допомоги наших західних партнерів, буде відбуватися відновлення енергетичної інфраструктури. Розумію, що це теж буде не простий тривалий процес.


Джерело