В Одеському обласному Центрі комплектування та соціальної підтримки надали відповіді на актуальні питання.

Чи можуть працівники військкоматів затримувати чоловіків через відмову від повістки

Безпідставно захоплювати чоловіків не можуть не тільки представники територіальних центрів комплектування, а й будь-які представники органів влади, якщо це не затримання під час виявлення кримінального правопорушення. Навіть у випадку відмови від повістки працівники центрів комплектування не мають повноважень на затримання:

Якщо це кримінальне правопорушення, тобто ухилення після попередження, то в такому випадку може застосовуватися ст. 38 Кримінального кодексу. Якщо це адміністративне правопорушення, тобто ухилення від військового обліку або порушення правил військового обліку, то тут вже адміністративна відповідальність. Є таке поняття “адміністративне затримання”, але кодекс України про адмінправопорушення визначає перелік уповноважених осіб, які можуть здійснювати адміністративне затримання. Серед них представників ТЦК немає“, — розповідає юрист.

Адміністративне затримання можуть виконувати представники поліції, які доставляють людину до відділку, а не до територіального центру комплектування.

Звичайне порушення правил військового обліку, наприклад, перший раз особа відмовилась від повістки або взяла і підписала, і одразу не поїхала у військкомат — не означає примусовий привід у військкомат. Так, ТЦК уповноважений складати протоколи по порушенню правил військового обліку, але він не уповноважений затримувати таку особу“.

Що робити чоловіку, коли його насильно затримують представники військкомату

Коли мова йде про неправомірні дії представників центру комплектування, то, в першу чергу, потрібно звернутися зі скаргою до керівника цього ТЦК та до Міноборони, каже юрист:

Якщо незаконні дії в цілому і керівника ТЦК, який, можливо, покриває їх, в такому випадку скарги на їх незаконні дії, пов’язані з процесом вручення повісток, можна повідомити усно по гарячій лінії Міноборони. У них на сайті розміщені телефони“.

У випадку, коли дії працівників мали протиправний характер, а чоловікові нанесли тілесні ушкодження, то необхідно звертатися до органів Нацполіції, які будуть відкривати провадження та здійснювати кваліфікацію.

Як працівники військкоматів можуть вручати повістки

Порядок вручення повісток в Україні не регульований, через це виникає хаос та питання щодо того, як це мають робити уповноважені працівники центрів комплектування, розповідає юрист:

Неодноразово вже наголошувалося, що повістки можуть вручатися будь-де: на вулицях, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання. Останні два є найбільш ефективні, коли ти працюєш за місцем роботи, тобі вручають повістку або за місцем проживання, де особу можна знайти”.

Оскільки на блокпостах та загалом на вулицях є складнощі з ідентифікацією людини, то представники військкоматів ходять групами разом із працівниками поліції, у яких на відміну від військових такі повноваження є.

Що буде, якщо відмовитися від повістки

Якщо людина відмовляється отримувати повістку, то складається акт про відмову із підписом уповноважених осіб, які вручають та свідків, а потім і самого військовозобов’язаного. Він може відмовитися підписувати і цей документ. У такому раз, після вручення повістки та у випадку, якщо людина не приходить на виклик до центру комплектування, її можуть притягнути до відповідальності, стверджує Павло Романюк:

Силою нікого не можна затягнути. Якщо навіть особа вчиняє кримінальне правопорушення і, припустимо, представники ТЦК затримали таку особу, вони мають доставити її до органів влади, не до військкомату! Це по кримінальному правопорушенню. Є, звичайно, поняття “адміністративне затримання”.

За яких умов військовозобов’язаний може опинитися на лаві підсудних

  • Військовозобов’язаний відмовляється від повістки
  • Запрошуються свідки, фіксується акт відмови
  • Якщо військовозобов’язаний не прибуває до центру комплектування, там визначають, чи вперше це. На чоловіка можуть скласти адміністративний протокол
  • Якщо людина після попереджень і надалі ухиляється від постановки на облік, поліція відкриває кримінальне провадження та розслідує справу

Якщо особа добровільне не прибуває, примусово її мобілізувати і відправити на фронт неможливо, але до неї може бути застосована кримінальна або адміністративна відповідальність. У максимальному вигляді — він може бути засуджений і позбавлений волі. Тобто, він обирає для себе“, — розповідає Павло Романюк.


Джерело