В Овідіопольській громаді Одеського району виявлено хворого з новим підвидом коронавірусу – “Кракен”.

Про це повідомляє Олеська РВА з посиланням на відділ охорони здоров`я Одеської РВА.

Як йдеться, “Кракен” або XBB.1.5 – це варіант домінуючого зараз штаму “Омікрон”. Вперше в Україні його зафіксували наприкінці січня у пацієнта із Сумської області, який не був вакцинований проти COVID-19. Також випадки захворювання на новий вірус зафіксовано в Закарпатській та Тернопільській області.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, XBB.1.5 немає специфічних мутацій, які б робили його більш небезпечним, ніж інші субваріанти. Тим не менш, у порівнянні з попередніми штамами, XBB.1.5 найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини і здатний викликати не менш серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

“Як і раніше, вакцинація є головним засобом запобігання важкому перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нові підваріанти. За бажанням рекомендовано звернутися до сімейного лікаря та зробити необхідне щеплення проти COVID-19. Зараз в Україні є близько восьми мільйонів доз вакцини трьох типів: однодозова Johnson & Johnson, дводозові Pfizer (дитяча та доросла форми) і CoronaVac”. Так, мешканці Одеського району можуть безкоштовно пройти вакцинацію від COVID-19, у тому числі зробити бустерне щеплення”, – зазначає Анатолій Приказюк, начальник відділу охорони здоров`я Одеської районної військової адміністрації.